Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Olajügy áll Arkan lelövetése mögött?

2001.07.22. 16:08
Slobodan Milosevics titkosrendőrségének volt parancsnoka rendelte el és szervezte meg Arkan, a hírhedt szerb milíciavezér megöletését - írta a The Sunday Times. A lap szerint három, a magyar határ közelében fekvő benzinkút miatt kellett meghalnia a kegyetlenségéről ismertté vált vezérnek.
Arkant - igazi nevén Zeljko Raznatovicsot - tavaly ölték meg Belgrádban több lövéssel. A vezető brit lapnak a Hágában is körözött néhai hadúr olasz ügyvédje azt mondta: Rade Markovics, a titkosszolgálat akkori vezetője 1999 őszén vizsgálatot indított az Arkan érdekeltségébe tartozó olajbirodalom ellen, s visszavonatta a "cég" három, a magyar határ mellett működő benzinkútjának működési engedélyét.

Giovanni di Stefano olasz ügyvéd szerint 400 ezer dollár készpénz átutalása után a benzinkutak visszakapták működési engedélyüket, de Arkan és Markovics viszályát ennyi kenőpénz sem tudta elsimítani, s a konfliktus betetőzéseként Raznatovicsot tavaly januárban a belgrádi Intercontinental szállodában agyonlőtték.

Di Stefano - akit a brit rendőrség kérésére, egy korábbi üzleti visszaélés ügyében az olasz hatóságok egy ideig kiadatási őrizetben tartottak - arra szólította fel az új szerb vezetést, hogy külföldi rendőrségek, leginkább a Scotland Yard bevonásával indítsanak független vizsgálatot az ügyben - írta a The Sunday Times.

Az ügyvéd szerint a már börtönben lévő Markovic Milosevics tudta nélkül szervezte meg a merényletet, a brit lap által idézett nyugati diplomáciai források azonban ezt kétségesnek tartják. E források inkább azt tartják valószínűnek, hogy Arkannak azért kellett meghalnia, mert Milosevics fiával, Markóval rivalizált a cigarettacsempészet ellenőrzéséért, s igyekezett megakadályozni, hogy az ifjabb Milosevics összeálljon az egyik legfontosabb szállítóval, az albán maffiával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.