Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Beismerték vereségüket a szerbiai kormánypártok

2000.09.25. 18:34
A belgrádi baloldali kormánypártok hétfőn elismerték az ellenzék győzelmét az előző napi szerbiai helyhatósági választásokon, de a jugoszláv parlamenti választásokon saját győzelmüket várják. Erről a választásokon közös jelöltekkel indult két belgrádi baloldali kormánypárt képviselői beszéltek belgrádi sajtóértekezletükön, amelyen részt vett Momir Bulatovic, a jugoszláv kormánykoalícióhoz tartozó montenegrói Szocialista Néppárt elnöke is.
Vojislav Kostunica
Az Egyesült Szerb Ellenzék (DOS) elnökjelöltje 55 százalékot kapott
Az Egyesült Szerb Ellenzék (DOS) elnökjelöltje a szavazatok felének összeszámlásása után a voksok 55 százalékát kapta, míg a szocialista-baloldali Szlobodan Milosevics 34 százalékot kapott - jelentette be vasárnap a belgrádi sajtótájékoztatóján a DOS képviselője.

Hivatalos részeredmények nem láttak napvilágot Belgrádban, minthogy a Központi Választási Bizottság vasárnap éjjel óta nem adott ki semmilyen tájékoztatást.

A DOS kampánysátábjának vezetôje, Csedomir Jovanovics becslése szerint amennyiben ez a tendencia érvényesül a későbbiek folyamán is, úgy Kostunica 2.9 millió szavazatot tudhat a magáénak, míg Milosevics ennél egymillióval kevesebbet. Jovanovics úgy ítélte meg, ezek után Szlobodan Milosevics jelenlegi jugoszláv elnök már képtelen lesz úgy manipulálni a szavazatokat, hogy azok az ő győzelmét igazolják. Vojiszlav Kostunica győzelemnek nevezte már azt is, hogy a csalások és megfélemlítések ellenére ennyi szavazatot kapott.

Tüntetések Belgrádban és Újvidéken
Több ezer ellenzéki szimpatizáns gyűlt össze hétfő este Belgrád központjában, hogy megünnepelje a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülésnek az előző napi jugoszláviai választásokon aratott - hivatalos eredmények által meg nem erősített - győzelmét.

A B2-92 belgrádi rádió szerint a jugoszláv főváros szívében lévő Köztársaság tér a DOS és a G-17 Plus szakértői csoport által este nyolc órára meghirdetett megmozdulás kezdetére megtelt emberekkel. A Beta hírügynökség korábban néhány ezer résztvevőről és arról számolt be, hogy nincs szemmel látható rendőri jelenlét a városközpontban.

A Beta szerint a vajdasági Újvidéken hétfő este közel 10 ezer ember ünnepelte a DOS győzelmét. A helyi választási bizottság szerint az ellenzéki tömörülés a 70 fős újvidéki közgyűlésben 57 képviselővel rendelkezik majd.

Szerbia több nagyvárosában már vasárnap este ezrek ünnepelték eufórikus hangulatban a DOS győzelmét. A rendezvényeket párhuzamosan tartották a kormánypártok híveinek - gyérebb részvételű - győzelmi ünnepségeivel.

Forrás: MTI

Belgrádi értesüléseink szerint a Központi Választási Bizottság vasárnap éjjel óta nem adott közzé nyilatkozatot, ami több megfigyelő szerint is azt jelenti, hogy a hatalmat váratlanul érte az ellenzék sikere. A szocialista illetve a Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) részéről minden esetre annyit ismertek csak el, hogy a helyhatósági választásokon több nagyobb városban alulmaradtak, de ettől függetlenül a szövetségi parlamenti választásokon - fogalmazott a JUL egyik vezetője, Ljubisa Risztics -, a kétharmados többségre számítanak. Az elnökválasztásra csak a délelőtt folyamán tért ki a JUL, mikoris Ivan Markovics a szavazatok 20 százalékának összeszámlálása után annyit közölt: Milosevics a szavazatok 56.3 százalékát szerezte meg.

Információink szerint az este folyamán bejelentésre készülnek a kormánypárt képviselői. Nem hivatalos hírforrások szerint várhatóan azt teszik közzé, hogy október 8-án meg kell rendezni az elnökválasztás fordulóját.

A szerb belpolitikai színtér átrendeződéséhez vezethet a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) csúfos szereplése, melyet követően Vuk Draskovics pártelnök bejelentette, kész lemondani tisztségéről. Hasonlóan fogalmazott a Szerb Radikális (SRS) párt első embere, Vojiszlav Seselj, aki pártja elnökjelöltjével egyetemben felajánlotta távozását a párt vezetségének.

A leköszönni kívánok sorát gyarapítja Momir Bulatovics jugoszláv szövetségi kormányfő, a montenegrói Szerb Néppárt (SNP) elnöke, aki a Beta hírügynökség értesülései szerint azért tette meg ajánlatát, mert nem tudott eleget tenni Milosevics azon kívánságának, miszerint 100 ezer szavazatot kellett volna még Montenegróból szállítania. Zoran Zsizics, a SNP alelnöke mindezt a későbbiek folyamán cáfolta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!