Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nyolcszáz halott egy belgrádi tömegsírban

2001.07.06. 10:51
Kapcsolódó cikkek (1)
Becslések szerint mintegy 800 koszovói albán holttestét temethették el a Belgrád közelében a közelmúltban felfedezett tömegsírokban. Egy magas rangú szerb belügyi vezető elmondása szerint a batajnicai kihantolásnál megfigyelőként hágai szakértők is jelen voltak. A belgrádi sajtó szerint Vranje közelében, a várostól nyugatra fekvő dombokon is találhatók ilyen sírok, de ezt igazságügyi és rendőri források eddig nem erősítették meg.
A jugoszláv főváros közelében lévő Batajnicában talált tömegsírból 36 holttestet - 13 férfi, 14 nő és 9 gyermek tetemét - hantolták ki. A hatóságoknak azonban tudomásuk van négy másik közeli tömegsírról is, amelyekbe becsléseik szerint mintegy 800 áldozatot földelhettek el. Dragan Karleusa, magas rangú szerb belügyi vezető közölte, hogy a kelet-szerbiai Petrovo Selónál feltárt tömegsírból 75 tetemet emeltek ki. A Belgrádot Szkopjéval összekötő autópálya alatt, a dél-szerbiai Vranje közelében szintén található egy tömegsír.

Karleusa úgy véli, hogy a tömegsírok ügyében folyó vizsgálat megerősítheti a múlt héten a hágai Nemzetközi Törvényszéknek kiadott Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnökkel szemben háborús bűnök miatt emelt vádakat. Szerbiában idén tavasszal kezdődött meg a tömegsírok vizsgálata, miután sajtójelentésekből és az azok nyomán indult vizsgálatokból kiderült: a két évvel ezelőtti jugoszláviai NATO-csapások idején az akkori vezetés utasítására több tucat - feltehetően koszovói albán - áldozat tetemét szállították Szerbiába, és süllyesztették a Dunába egy hűtőkamionban. A holttesteket később, miután helyi lakosok felfedezték őket, a Belgrád melletti Batajnicába vitték át, és a különleges terroristaellenes erőik (SAJ) kiképző központján elföldelték őket. Az akkori vezetés igyekezett eltussolni az ügyet.

A további vizsgálatok új közös sírokra derítettek fényt; a batajnicai kihantolásnál megfigyelőként hágai szakértők is jelen voltak. A belgrádi sajtó a héten olyan információkat közölt, miszerint Vranje közelében, a várostól nyugatra fekvő dombokon is találhatók ilyen sírok, de ezt igazságügyi és rendőri források eddig nem erősítették meg.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!