Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Milosevics a katonák bevetését kérte

2000.10.18. 14:42
Október 5-én, a belgrádi tüntetés leverésére Milosevics a hadsereg beavatkozását követelte - írták a keddi belgrádi lapok. A leváltandó jugoszláv védelmi miniszter, Dragoljob Ojdanics tábornok cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a hadsereg államcsínyre készülődne. A keddi eredménytelen montenegrói tárgyalás után Kostunica Belgrádban folytatja a két tagköztársaság közti párbeszédet.

Október 5-én a belgrádi parlament és az állami tévé ostromakor Szlobodan Milosevics akkori elnök, illetve magas rangú állami tisztségviselők azt követelték a katonaság vezérkari főnökétől, Nebojsa Pavkovics vezérezredestől, hogy vesse be a hadsereget a Belgrád központjában tüntetők ellen.

Katonai egységek a tüntetők ellen

A tüntetések idején Milosevics telefonon többször is megkérdezte Pavkovics tábornokot, hogy a katonai egységek elindultak-e a tüntetők ellen, és hogy Pavkovics azt válaszolta, hogy ,,elindultak". Milosevics erre azt üzente Dragoljub Milanovicsnak, a Szerbiai Rádió és Televízió igazgatójának, hogy ,,tartson ki", mert ,,Pavkovics öt perc múlva ott lesz".

Az értesülések szerint Vlajko Sztojiljkovics belügyminiszter is igénybe akarta venni a hadsereg "szolgáltatásait". A miniszter azt követelte a vezérkari főnöktől, hogy ,,küldj tízegynéhány tankot a Milosba (Milos utcába), amíg az enyémek (a rendőrség) nem rendezik soraikat". A tankok a központtól néhány kilométerre levő Trosaninán álltak meg.

Október 5-én, délután hat óra tájt tizenöt páncélozott és álcázott autó teljes rohamöltözetű és gázmaszkos emberekkel vonult fel Belgrád utcáin. A konvoj amerikai páncélozott dzsipekből és angol Land Roverekből áll. Az autókból a győzelem jelét intették, az utcai emberek kifütyölték őket. Hogy milyen alakulathoz tartozott a konvoj, az nem derült ki.

Államcsíny kizárva

A leváltandó jugoszláv védelmi miniszter, Dragoljub Ojdanics tábornok kedden cáfolta azokat a sajtóbeli értesüléseket, miszerint a hadsereg egy államcsínyt készítene elő. ,,Minek most puccs, mikor a többség megválasztott valakit" - mondta a Beta hírügynökségnek nyilatkozva a tábornok. A védelmi miniszter szerint Jugoszláviában nem léteznek félkatonai fegyveres alakulatok. Az október 5-6-i eseményeket értékelve a tábornok elmondta: a hadsereg az alkotmány előírásai szerint viselkedett abban az időszakban.

Montenegró, a függetlenedő

Miután kedden eredmény nélkül végződött Kostunica montenegrói látogatása, a két tagköztársaság közti egyeztetés Belgrádban folytatódik. A Montenegró nagyobb fokú függetlenségét biztosító alkotmánymódosítások tárgyalása közvetlenül a decemberi szövetségi választások után elkezdődnek, az új év után pedig nyílt párbeszédet indítanak a témáról.

Kostunica időközben folytatja kormányalakítási erőfeszítéseit. Szerdán délután négy órakor a Szerbiai Szocialista Párt küldöttségével találkozik, hogy a szövetségi kormány megalakításáról tárgyaljon.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!