Miklós
-7 °C
4 °C

Macedóniában nem csillapodik a feszültség

2001.03.14. 21:55
Miközben a jugoszláv erők szerdán visszatértek a Koszovó menti biztonsági övezetbe, a határ túloldalán fekvő Macedóniában nem csillapodott a feszültség: Tetovo környékén macedón rendőrök és albán fegyveresek vívtak tűzpárbajt, a városban pedig ez utóbbiakat támogató tömeg tüntetett. Ennek hatására méginkább vérszemet kaptak a szélsőségesek.
Macedónia északnyugati részén egy csöppet sem csökkent a több napja tartó feszültség. Szerdán - a példának okáért - Tetovo városában, ahol az albánok jelentős többséget alkotnak - a szélsőséges fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrökre. A határ körüli összecsapások után ez volt az első olyan támadás, amely az ország belsejében, egy nagyobb településen történt. A rendőrök nem kis megdöbbenésére.

A tüntetők a szélsőségesek mellett, ők meg a rendőrök ellen

Macedon rendörök tűzpárbajt vivnak az albán szélsőségesekkel
EPA fotó
Mellesleg a rendőri erők egy része éppen azzal a tüntetéssel volt elfoglalva, amely a város központjában zajlott. Ehelyütt több ezer albán a szélsőségesek mellett protestált, jogokat, külön országot, és más egyebeket követelve. .A tüntetők a tavalyelőtt hivatalosan feloszlatott albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) jelvényével ellátott zászlókat tartanak magasba és a város határából beszűrődő fegyverropogásra "UCK, UCK" kiáltásokkal válaszolnak.

A rendőrök pedig éppen a menetet biztosították, mikor a város szélén az albánok tüzet nyitottak egy járőrre. Az erősítés megérkezése után kiderült, édeskevés a szakadárok megfékezésére, ezért a fővárosból vezényeltek a helyszínre újabb - immár páncélozott járművekkel megerősített - alakulatokat.

Áldozatokról nem érkezett jelentés, a sebesültek számáról is ellentétes hírek láttak napvilágot, de egy bizonyos: legkevesebb négy rendőr került a tetovói kórházba. Albán részről természetesen nem tettek közzé nyilatkozatot. Az albánokról mindössze annyi derült ki, hogy két, egyenként 15 fős csoport hatolt be a városba. Megfigyelők szerint az albánok lépése azt jelenti, hogy a magát Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek nevező félkatonai csoportosulás megnyitotta Macedóniában a második frontot.

Nyomás, gyakorlás

A tüntetők nyomást akarnak gyakorolni a szkopjei kormányzatra, hogy a macedóniai lakosság negyedét, nem hivatalos adatok szerint harmadát kitevő albánokat ismerje el államalkotó nemzetként. Szkopje erre nem hajlandó. A Beta hírügynökség szerint a tüntetők bántalmazták az egyik szkopjei tévé operatőrét és összetörték felszerelését. A tetovói kórház nem volt hajlandó mentőautót küldeni a helyszínre, mondván: minden kocsija a harcok közelében tartózkodik.

A nagy visszatérők

A jugoszláv katonák visszatértek
EPA fotó
A jugoszláv haderő eközben megkezdte a visszatérését a Koszovó menti biztonsági övezetbe, hogy elvágja az ott tevékenykedő albán szélsőségesek összeköttetését macedóniai társaikkal.

A jugoszláv katonák szerda hajnalban kezdték meg bevonulásukat a macedón határhoz közeli biztonsági övezetbe, némi EU-megfigyelők kíséretével egyetemben. A NATO ugyanis nem szeretne, ha most az albán lakosok kezdenének tiltakozni. Eddig a koszovói szerbek - finoman szólva is - nehezményezték a többségi albán lakosság provokációit. Nebojsa Csovics szerb miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a szerb erők nem fognak albánok lakta településekre bevonulni, és egyúttal nyugalomra intette a lakosságot és a felfegyverzett albán szélsőségeseket.

Az első - eddig Noraca és Trnava térségében állomásozott - szerb rendőri csapatok a Koszovó és Szerbia közötti ütköző övezet déli szeletébe vonultak be.

A dél-szerbiai tűzszünetet mindeddig nem sértették meg, ami - tekintve a balkáni viszonyokat - egészen új idők eljövetelének reményével kecsegtet. A belgrádi türelem mellett díjazandó az albán is, amely - állítják a jugoszláv fővárosban - érthető, mivel a hadsereg megjelenésével egy időben a macedón határ túloldalán aktivizálódtak az albán fegyveresek.

Rugova szólt

A békepárti, mérsékelt politizálásáról híres Ibrahim Rugova bejelentése - még ha nem is első ízben tett ilyet - viszont nagyobbat szólt, mintha puskát sütöttek volna el Pristinában. A tűzszünet megkötése után alig valamivel, s alig néhány nappal az érdemi, rendezést célzó tárgyalások előtt a Balkán Gandhijának nevezett Rugova újfent kijelentette: ,,Koszovónak függetlenné kell válnia Szerbiától, mert csakis így biztosítható a térség nagyobb fokú biztonsága" - hangoztatta szerdán folytatott berlini tárgyalásai során Ibrahim Rugova.

A mérsékeltnek számító Koszovói Demokratikus Liga (LDK) elnöke a német alsóház külügyi bizottságának tagjaival folytatott megbeszélésen ugyanakkor elhatárolta magát a szeparatista albán milíciák erőszakos akcióitól.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!