Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Szkopje albán támadástól tart

2001.03.28. 00:14
A macedón fővárosban a rendőrség megerősített egységei védik a hidakat és a fontosabb épületeket, mivel albán terrorista akciótól tartanak. Nem sokkal korábban a macedóniai albánok Nemzeti Felszabadítási Hadserege (UCK) egyik parancsnoka bejelentette, eltökélt szándékuk, hogy visszavágjanak.
A macedón rendőrség kedden fokozta a járőrözést Szkopjéban, mert albán terrorista akcióktól tart. Megerősített egységek védik a hidakat, a vasúti pályaudvarokat és buszállomásokat, a postákat és kórházakat és azokat az épületeket, amelyekben a sajtó dolgozik.

Szkpje: szétverük az UCK-t

A macedón védelmi minisztérium szóvivője nem sokkal korábban bejelentette: a hadsereg minapi rohama gyakorlatilag szétverte az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereget, s az UCK mint szervezett erő megszűnt létezni.

UCK: készek vagyunk a visszavágásra

Az UCK egyik parancsnoka viszont azt közölte, hogy a szervezet készen áll a harcok folytatására. A lipkovói körzet UCK-parancsnoka szerint a szakadár fegyveresek eltökélt szándéka, hogy visszavágjanak a macedón biztonsági erők újabb támadásai esetén. A parancsnok a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a gerillák állásaikban maradtak, várakoznak és felkészültek az önvédelemre. Állítása szerint az utóbbi időkben tapasztalt viszonylagos nyugalom korántsem jelenti a háború végét, és hozzáfűzte: minden a macedón hadsereg magatartásán múlik.

A gerillavezér kétségbe vonta, hogy a macedón kormány valóban párbeszédet akar. "Ebben a konfliktusban mi nem támadók vagyunk, hanem egy jogait követelő, szabad nép érdekeit védelmezzük" - mondta az UCK-parancsnok.

Washington szerint nincs még vége a harcoknak

Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden úgy értékelte, hogy a harcoknak Macedóniában még nincs vége, habár a szkopjei kormányerők "bizonyos előnyre tettek szert".Powell mindezt Hubert Védrine francia külügyminiszterrel folytatott találkozója után közölte.

A koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) kötelékében szolgáló német katonák őrizetbe vettek hétfőn harminc koszovói albánt a macedón határon húzódó hegyekben - közölte kedden a német KFOR-alakulatok szóvivője, Arne Pollei százados. Hozzátette: a német KFOR-katonák bizonyosra veszik, hogy szélsőségesekről van szó, akik át akartak jutni Macedóniába, hogy segítsenek a macedón kormányerőktől szorongatott albán fegyvereseknek.

Nem szűnik az albán fegyveresek tevékenysége Szerbia déli részén, a Presevo-völgyben sem. A jugoszláv Tanjug hírügynökség albán forrásokra hivatkozva jelentette kedden, hogy fegyveres támadás érte hétfőn a Cerevejka falu melletti szerb rendőri ellenőrző posztot. A jelentés szerint két támadó, köztük a térségben harcoló albánok egyik parancsnoka életét vesztette.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!