Dömötör
12 °C
14 °C

Macedónia: egy lépésre a hadiállapottól

2001.05.06. 17:20
A macedón kormányerők a lakosság távozására adott határidő lejártával vasárnap délelőtt ismét ágyúzni kezdték a Kumanovó környéki falvakat, ahol albán gerillák vetették meg a lábukat a héten.
Helikoptereket is bevetettek az albán fegyveresek ellen
fotó: EPA
A nehéztüzérség valamivel 11 óra után kezdte meg a térség lövetését. Az AP hírügynökség szerint két falut, Vaksincét és Lojanét vették célba a fővárostól, Szkopjétól mintegy harminc kilométerre északon, a koszovói határ közelében lévő térségben.

A macedón állami rádió előzőleg albán és macedón nyelven, ötperces időközökben leadta a kormány felhívását hét falu lakossághoz, hogy meneküljenek a közeli Kumanovo városba, vagy akár a határ túloldalára, Koszovóba. Egyelőre úgy tűnik, hogy a felhívásnak kevés foganatja volt - írta Reuters.

Szkopje a hadiállapot kihirdetését fontolgatja

Szrdjan Kerim macedón külügyminiszter vasárnap üzenetben fordult az Európai Unió svéd elnökségéhez, és több támogatást kért tőle. Valószínűleg tájékoztatta arról is, hogy kormánya a hadiállapot kihirdetését fontolgatja. Az unió éppen Svédországban tanácskozó külügyminiszterei ezt nem helyeslik.

A hadiállapot kihirdetése "nem az az intézkedés, amelyet az Európai Unió támogatna ebben a pillanatban" - mondta egy sajtóértekezleten Nyköpingben az unió elnöksége nevében Hans Dahlgren svéd külügyi államtitkár. Az unió külügyminiszterei azt várják, hogy a macedón kormány "mérsékletről tegyen bizonyságot" - tette hozzá.

A falvak lakói közül többen a szomszédos Koszovóba menekültek
fotó: EPA
Az EU szándékainak és a helyzetnek a tisztázására vasárnap este Szkopjéba utazik Javier Solana, az EU fő külpolitikai képviselője, és várhatóan hétfőn csatlakozik hozzá George Robertson, a NATO főtitkára is.

Szkopjéban vasárnap újra megbeszélések kezdődtek a vezetésben arról, hogy miként lehetne javítani az ország albán nemzetiségű kisebbségének helyzetén belpolitikai szempontból. Borisz Trajkovszki köztársasági elnök találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, majd közölte, hogy megállapodtak a fő napirendi pontokban. E tanácskozásokat már korábban elindították, de az albán gerillák legutóbbi támadása miatt félbeszakadtak.

Koszovóba menekülnek a macedóniai albánok

Több mint ezer albán menekült csütörtök óta Macedóniából a szomszédos Koszovóba - közölte szombat este az AFP francia hírügynökséggel Astrid Van Genderen Stort, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi szóvivője. A legtöbben az ország északi részén lévő Kumanovót hagyták ott, ahol a macedón hadsereg a hét közepén nagyszabású katonai műveletet indított az albán gerillák ellen. Az albánok főként gépjárművekkel érkeztek Koszovóba, de voltak olyanok is, akik gyalog vágtak neki az útnak. A menekültek nagy része a Szerbiához tartozó tartományban élő rokonaiknál, illetve ismerőseiknél találtak menedéket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!