Árpád
-1 °C
9 °C

Milosevics a börtönből is parancsol

2001.04.28. 17:43
Szlobodan Milosevics bukott diktátor nem tétlenkedik: börtöncellájából igyekszik irányítani a pártját, s e helyről adott utasítást a szocialista párton belüli tisztogatásra is, no meg arra is, hogy a szerb és jugoszláv vezetőket emlékeztessék arra, kerülhetnek még ők is ilyen helyre. A volt államfő ellen eközben újabb vádiratot készítenek a hágai ügyészek, akik közül néhányan a szerb Állambiztonsági Szolgálat különleges alakulata után is nyomoznak.
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök felesége, Mirjana Markovics által üzente meg, hogy a Szerbiai Szocialista Pártból (SPS) alkotmányos árulás miatt ki kell zárni Milan Milutinovicsot, Szerbia elnökét, pénzügyi árulás miatt Dragan Tomicsot és tolvajlás miatt Milan Bekot - írta a Glasz javnoszti szombati számában.

A belgrádi napilap szerint Markovics az SPS végrehajtó bizottságának értekezletén adta át férje üzeneteit a párt vezetőségének. Milosevics elrendelte, hogy a szocialisták főbizottságában kapjon helyet Goran Trivan, a Srbijasume, azaz a szerb erdőgazdálkodási vállalat egykori igazgatója, s azt is, hogy pártja alakítson bizottságot, melynek feladata lenne kivizsgálni az SPS egyes tagjainak bűncselekményeit. E bizottság munkájának célja az lenne, hogy a szófogadatlan párttagokat átadja a rendőrségnek az őket terhelő dokumentumok kíséretében.

'Ők is kerülhetnek ilyen helyre

Zoran Djindjics
Milosevics ugyanakkor párttársait arra is utasította, hogy április 27-e, Jugoszlávia államiságának napja alkalmából az SPS helyi bizottságai táviratok özönét zúdítsák Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnökre, Zoran Djindjics szerbiai miniszterelnökre és Vladan Batics köztársasági igazságügy miniszterre. A Kostunicának szóló táviratoknak tartalmazniuk kell azt a kérést, hogy Milosevicset helyezzék házi őrizetbe, míg a Djindjics és Batics címére érkezőkben benne kell lenni annak a fenyegetésnek is, hogy "egy napon őket is utoléri a bosszú, mert törvényellenes módon viselkednek" - írta a SRNA. Újabb vádemelés készül a volt elnök ellen

Újabb vádirat készül Milosevics ellen

Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze bejelentette: Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök ellen ez a bíróság a jövő hónap folyamán újabb vádakat emel majd. Az új vádiratok Milosevicset a Bosznia-Hercegovina és Horvátország területén elkövetett népirtással is vádolják majd. "Meggyőződésem, hogy éppen elég bizonyítékunk van ahhoz, hogy Milosevicset elítéljük népirtás miatt. A hágai bíróság hozzájutott bizonyos dokumentumokhoz, melyek súlyosan terhelik a volt elnököt, s tanúvallomások - köztük közvetlen környezetéhez tartozó emberek vallomásai is - alátámasztják a vádakat" -- mondta del Ponte.

Az ügyésznő elmondta: Hága vádiratot készített elő Franjo Tudjman horvát elnök ellen is a Vihar és Villám fedőnevű katonai akciók során elkövetett bűncselekmények miatt, azonban a vádemelést a horvát elnök halála akadályozta meg.

Az állambiztonsági hivatal különleges egységei célkeresztben

A hágai Nemzetközi Törvényszék Belgrádban lévő nyomozói igen erősen érdeklődnek a szerb Állambiztonsági Hivatal (SDB) különleges osztagainak az elmúlt időszakban végzett ténykedése iránt is. Ennek kapcsán a nyomozók pénteken beszélgettek Rajko Danilovics, Dragomir Todorovics és Nikola Barovics ügyvédekkel, akik a minap felszólították Zoran Djindjics szerbiai miniszterelnököt, hogy számolja fel ezt a különleges osztagot.

Danilovics ügyvéd a B92 Rádiónak nyilatkozva elmondta: a hágai nyomozók érdeklődést tanúsítottak továbbá az ibari autóúton történt négyszeres gyilkosság, Ivan Sztambolics eltűnése és Szlavko Csuruvija - egy független hetilap tulajdonosának - meggyilkolása ügyében folyó eljárások iránt is. "Leginkább a különleges egységek parancsnoka, Legija érdekelte őket, s nemcsak, hogy érdeklődést tanúsítottak iránta, de például ismertek minden nevet, melyet ez az ember az elmúlt időszakban használt" - mondta az ügyvéd.

A hágai nyomozókat az is érdekli, hogy az SDB különleges osztagának milyen szerepe volt a boszniai, horvátországi háborúkban és a koszovói összetűzésekben. "Mivel nekünk semmiféle közvetlen vagy közvetett értesüléseink ezekről az aktivitásokról nincsenek, a nyomozókat Dusan Mihajlovics úrhoz, a köztársasági belügyminiszterhez irányítottuk, aki több ízben nyilvánosan is kijelentette: a különleges egységek mai osztaga valójában annak az egységnek a megreformált 'változata', melyet az SDB az említett háborúkban vetett be" - mondta Danilovics. Hozzátette: kollégáival felhívták a hágai nyomozók figyelmét, hogy a Boszniában, Horvátországban és Koszovóban elkövetett háborús bűnök, valamint az ibari autóúton történtek, illetve a Csuruvijával és Sztamboliccsal kapcsolatos ügyek között nagyfokú hasonlóságok mutatkoznak.

A montenegrói szocialisták: fél évig ne legyen népszavazás!

Zoran Zsizics jugoszláv kormányfő szerint nem szabad népszavazást szervezni az önrendelkezésről Montenegróban hat hónapon belül, és a voksolást mindenképpen párbeszédnek kell megelőznie.

A Jugoszlávia egységét szorgalmazó montenegrói koalícióhoz tartozó Zsizics, akinek a Tanjug idézte szavait, úgy vélekedett, hogy az április 22-én Montenegróban tartott törvényhozói választások "megosztottságot mutattak a függetlenség kérdésében", éppen ezért van szükség a mielőbbi párbeszédre. A szavazást a Milo Djukanovics elnök vezette függetlenségpárti szövetség nyerte meg, kis különbséggel.

Zsizics szerint Montenegrónak "belső harmonizációra, valamint a jugoszláv föderáció új meghatározására" van szüksége. A jugoszláv miniszterelnök egy esetleges népszavazás feltételeként szabta a választói névjegyzékek megvizsgálását, valamint a sajtó és a rendőrség nagyobb szabadságát, mivel - állította - "mindkettő a jelenlegi hatalom teljes ellenőrzése alatt áll."

Mivel Milo Djukanovics koalíciójának nincsen abszolút többsége a montenegrói parlamentben, az elnöknek szüksége van a radikális függetlenségi Liberális Szövetség támogatására. A liberálisok azonban ennek fejében több minisztériumot követelnek, valamint azt, hogy a népszavazásról szóló új törvény elfogadását követő hat hónapon belül voksoljanak az önrendelkezésről.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!