Gerzson
1 °C
10 °C

'Beteg' montenegrói szavazók

2000.09.24. 21:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Csalásra gyanakodnak a DOS montenegrói képviselői, mivel közel 15 ezer polgár kívánt otthonában szavazni, ám a voksolást független megfigyelő nem kísérhette figyelemmel. Montenegróban a választási bizottság közleménye szerint a déli órákig a szavazásra jogosultak közel 12 százaléka adta le voksát. Szerbiában viszont ez az arány megközelítette az ötven százalékot. A montenegrói választási bizottság elnöke szerint Kostunica elnökjelöltet képviselő bizottsági tagok miatt ,,gondok vannak", ugyanakkor a demokratikus ellenzék a montenegrói államügyészségen feljelentést tesz montenegrói választókörzet bizottsági elnöke ellen.
Crna Gorában ma 670 szavazóhely nyílt meg, ahol a polgárok a szövetségi parlament alsó- és felsőházának tagjaira szavazhatnak. A montenegrói választókörzet választási bizottsága eredetileg azt közölte, hogy 671 szavazóhely fog nyílni a köztársaság területén, a vasárnapi montenegrói sajtóban azonban megjelent néhány polgár nyilatkozata, akik kijelentették, hogy az házaikban - amelyeket szavazóhelyekként határoztak meg - nem lesz szavazás.

Gondok Kostunicát képviselő bizottsági tagokkal?

Montenegróban összesen 440 655 szavazópolgárt vettek nyilvántartásba. Neven Gosovics, a montenegrói választókörzet választási bizottságának elnöke kijelentette, hogy egyes montenegrói szavazóhelyeken "vannak bizonyos gondok", méghozzá "kizárólag azok miatt a választási bizottsági tagok miatt, akik Vojislav Kostunica elnökjelöltet képviselik". Állítása szerint ugyanis ezek a bizottsági tagok "saját választói névjegyzékekkel jelentek meg", ez pedig értékelése szerint nincs összhangban a vonatkozó előírásokkal.

Montenegróban összesen 440 655 szavazópolgárt vettek nyilvántartásba
Azt is elmondta, hogy egyes szavazóhelyek közvetlen közelében "ismeretlen személyekre figyeltek fel", akik nyilvántartást vezetnek a részvételi arányról.

Anto Jankovics, a Demokratikus Átalakulás Központja elnevezésű polgári szervezet igazgatója ezzel kapcsolatban a Beta hírügynökségnek elmondta, ők már két nappal ezelőtt bejelentették, hogy figyelemmel fogják kísérni a választások menetét a köztársaság területén, mert a törvény ezt nem tiltja, mint ahogy a megfigyelésnek azt a módját sem, hogy valaki jelen legyen a szavazóhelyek közvetlen közelében.

A demokratikus ellenzéknek nem engedélyezték, hogy részt vegyenek a választási eljárások lebonyolításában

A montenegrói szavazás idő egésze alatt a demokratikus ellenzék képviselőinek mégsem engedélyezték, hogy nyilvántartást vezessenek a szavazataikat leadott választópolgárokról, hogy részt vegyenek a választási eljárások lebonyolításában, sem azt, hogy betekintést nyerjenek az egyes szavazóhelyek részvételi arányának listájába - ezt Goran Vaszics és Dragoljub Bozsovics, az SZDE montenegrói választásokat felügyelő bizottságának képviselője jelentette ki az újságíróknak.

A felügyelő bizottság tagjai előre jelezték továbbá, hogy a Crna Gorában zajló események miatt a demokratikus ellenzék választási törzskara a montenegrói államügyészségen feljelentést tesz Neven Gosovics ellen. "Alapos a gyanúja annak, hogy Gosovics az egyik irányítója mindazoknak a montenegrói választási csalásoknak, amelyeket a Szocialista Néppárt készített elő, állítólag például 18.085 montenegrói választópolgár kérte, hogy levélben adja le szavazatát - vagyis ennyien nem tudnak betegség vagy hasonló ok miatt elmenni a szavazóhelyre"- ismertették az SZDE képviselői.

Lenyúlták a szavazólapok

A DOS képviselői arról is beszámoltak, hogy Baosici nevű helyen egy koszovói szerb a választási bizottság egyiktagjával egyetemben 53 szavazólapot emelt el, s miután Szlobodan Milosevics neve előtt szereplő számot bekarikázták, a szavazócédulákat erővel begyömöszölték a szavazóurnába. A DOS illetékesei büntetőfeljelentést tettek a Herceg Novi-i rendőrségen.

Podgoricában a Jugoszláv Hadsereg műveldőési házában ismeretlen személyek pedig megsemmisítették a szavazóurnákat és ellopták az szavazólapokat - állították szemtanúk.

Szerbiában közel 50 százalékos a részvétel

Az SNP egyik eseménnyel kapcsolatban sem adott ki kommentárt. Montenegróban - áll a választási bizottság közleményében - a déli órákig a szavazásra jogosultak közel 12 százaléka adta le voksát. Szerbiában viszont ez az arány megközelítette az ötven százalékot.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.