Előd
5 °C
12 °C

Virtuális Ellenállás

2000.09.20. 21:25
Kapcsolódó cikkek (1)
A szerbiai Otpornak (ellenállás) napjában több ízben is szerencséje van a jugoszláv hatalom képviselőihez, akik az általános választások napjának közeledtével mindinkább agresszíven lépnek fel velük szemben. Az egyszerű diákszervezetként létrejött Otpor közel 50 ezer aktivistáját a hivatalos politika újabban már nem csak az utcán és az államilag agyonellenőrzött médiában kiáltja ki terroristának, hanem az interneten is őket teszi meg az első számú közellenségnek.
A belgrádi hatalom retorikai szótára olyannyira kifogyhatatlan, mint amennyire egyedi. Az Otpor a szerb ellenzék egynémely tagjával egyetemben volt már áruló, simán NATO-bérenc, de a szerb nemzet elsorvasztására törekvő Nyugat fizetett ügynöke is. Goran Matics szövetségi tájékoztatásügyi miniszter nyelvi leleményessége egyenesen arányos a belpolitikai helyzet kiélezettségével, illetve a "hogyan tereljük el a figyelmet erről" kényszerítő elv érvényesítésének szükségességével.

Az Otpor kampánya az internet segítségével félmillió szavazóhoz juthat el

Az Otpor mindig is jó alanynak bizonyult a figyelemfelkeltésre/elterelésre. A politikai pártoktól függetlenül, csakis Milosevics leváltásáért küzdő ellenzéki diákszervezet plakátragasztásokkal, utcai tünetesekkel közel egy éve hívja fel főként a fiatalság figyelmét arra, hogy a Milosevics-rezsim 10 éves regnálása alatt ezerszámra vándoroltak ki külföldre a fiatalok, s akik maradtak, apátiába süllyedve próbálják átvészelni a hétköznapokat.

A legutóbbi, "Gotov je" - Vége van (Milosevicsnek - a szerk.) - kampányuk, mint ahogy az Indexnek egyik koordinátoruk mondta, 50 ezer aktivistájuk révén közel félmillió szavazóhoz juthat el, nem beszélve azokról, akik a neten böngészve akadnak össze az oldalukkal.

Letölthető Milosevics-ellenes dalok mpeg változatban

A otpor.com, illetve a otpor.net oldalakon naprakész információk, felhívások fogadják az odalátogatót és a muzikálisabb szörfözők gyors ütemben be is biflázhatnak egy Milosevics-ellenes dalt, amit az otporosok minden nagyobb jelentésű rendezvényükön kötelező jelleggel megosztanak a hallgatósággal (letölthető mpeg változatban is).

Minthogy a weboldalak általában külföldi szolgáltató működteti, a hatalom, illetve annak internetes megfelelője, a Jugoszláv Internetes Szövetség sokat nem tud ellenük tenni. Pontosabban amit igen, az nem sok, de éppen elég, hogy több mint félszáz városában helyi kirendeltséggel bíró Otpor számára nehézségeket támasszanak. A rendőrségi razziák során nem csak személyeket, hanem tárgyakat is lefoglalnak, s azok között bőven akad számítógép s tartozékaik.

A szerb diaszpórának és egynémely helyi üzletembernek köszönhetően a diákszervezet pótolni tudja az elvesztett javakat, bár a kiesett idő - minthogy egymással és a fél világgal a neten keresztül tartják a kapcsolatot - problémát jelenthet számukra.

A Jugoszláv Internetes Szövetség szerint az Otpor és az UCK egyazon országokban működtet weblapokat

A Jugoszláv Internetes Szövetség mostanság megnyitott egy új frontot is. A szervezet feje, Boban Petkovics hosszú kutakodásának eredményeképpen bejelentette: az Otpor és az UCK egy tőről fakadó gonosz, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az Otpor ökölbe szorított kezet ábrázoló fekete színű pólója kimondottan koszovói albán jelkép. A folklórtudással felruházott Petkovics azonban bizonyítékok sorába még azt is beállította, hogy az Otpor és az UCK egyazon országokban működtet weblapokat, úgymint Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és persze az ős- és a nagy ellenség honában, az Egyesült Államokban.

Mindehhez még hozzáfűzte, Galliában egyazon internetes cég szerverén vannak, legalábbis ez derült ki az IP címből. S hogy mi ezen túl még az összefüggés? Petkovics természetesen a hatalom elleni szervezkedés, fegyverszállítmányok beszerzése, anyagi források cseréje, és még számtalan, a tájékozatlanabb és Koszovó elvesztése miatt felettébb bánkódó polgár meggyőzésére alkalmas adatot sorolt fel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.