Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Belgrád számára elfogadhatatlan a montenegrói javaslat

2000.12.29. 22:25
A montenegrói kormány a Jugoszlávián belüli viszonyok átalakításáról tervezetet fogadott el, amely nagyobb függetlenséget biztosítana számára. A leendő szerb kormányfő, Zoran Djindjics viszont közölte, Belgrád a podgoricai tervet ebben a formájában nem tudja elfogadni.
Milo Djukanovics, montenegrói elnök
A Nyugat-barát montenegrói kormány a Jugoszlávián belüli viszonyok átalakításáról tervezetet fogadott el, amely nagyobb függetlenséget biztosítana számára az államszövetség nagyobbik tagköztársaságával, Szerbiával szemben. A módosítás jelentősen lazítaná a két köztársaság által az előző Jugoszlávia felbomlása után, 1992-ben létrehozott közös államon belüli tagköztársasági viszonyokat. A szerb kormányzatnak elküldendő tervezet szerint Szerbia és Montenegró előbb elismertetné függetlenségét, majd népszavazás után hoznának létre újabb - a dokumentumban nem is Jugoszláviának, hanem ,,Szerbia és Montenegró Szövetségének" nevezett - közösséget.

Saját hadsereg lenne

Ennek hatáskörébe védelmi kérdések, a külpolitika, a közös piac tartozna. A tervezet azonban kiköti, hogy Szerbia és Montenegró saját hadsereget hozna létre, és az államszövetség elnöke ezek közös tevékenységét irányítaná - a tagköztársaságok elnökeivel közösen hozott döntés alapján. A terv közös hatáskörbe vonná a külképviseleteket, illetve közös piacot, konvertibilis valutát és vámtérséget irányoz elő. Milo Djukanovics elnök korábban külön szerb és montenegrói ENSZ-tagságot is javasolt. Vagyis a tervezetjelentősen szűkítené a közös szervek jelenlegi hatáskörét.

Korábban, még Szlobodan Milosevics elnökösködése alatt éppen ezzel, vagyis a Belgrádnak adott túl nagy hatáskörrel volt baja Milo Djukanovics montenegrói elnöknek. Miután már nem Milosevics az elnök, valószínű, Djukanovicsék jóval kevesebb hatáskört kívánnak adni Belgrád kezébe.

Ellentétek a tervezet miatt

A tervezet viszont feszültséget is teremt Montenegróban: az Éljünk Jobban hárompárti kormánykoalícióból tiltakozásul kivált a Néppárt. A koalíció így kisebbségbe kerül a podgoricai parlamentben, de a kormányválságnak elejét veheti, hogy a függetlenségpárti szociáldemokraták kívülről kívánják támogatni Djukanovics kormányát.Miroszlav Vicskovics, a montenegrói Liberális Szövetség kijelentette, pártja kész támogatni a kisebbségi montenegrói kormányt. Vicskovics hozzátette, a liberálisok azért támogatják a kormányt, hogy az minél előbb kiírja a függetlenségi referendumot. A pártelnök szerint ezt még a választások előtt meg kellene tenni, elismerte azonban, hogy a végső döntés ez ügyben a kormányé. ,,Akárhogy is, a Néppárt távozása után ez a kormány kisebbségi. Mi közöltük, milyen körülmények között vagyunk hajlandóak támogatni a kormányt, munkájában részt venni azonban nem kívánunk" - jelentette ki Vicskovics.

Belgrád számára így elfogadhatatlan a terv

Ellentétek ugyanakkor a jelek szerint Podgorica és Belgrád között is vannak a tervezettel kapcsolatban. Zoran Djindjics, a szerb kormányfői tisztség várományosa pénteken elutasította a podgoricai vezetésnek a kétoladlú viszony átalakítására vonatkozó tervezetét. Djindjics hangsúlyozta, hogy csak a nemzetközileg elismert Jugoszlávia keretein belül fogadható el a kapcsolatok újraszabályozása.

Mint mondta, a Kostunicával csütörtökön tartott egyeztetésén is arra jutottak: csak a nemzetközileg elismert jugoszláv határokon belül és alkotmányos változásokon keresztül alakítható át a két köztársaság viszonya. ,,Ezáltal úgy szabályoznánk újra a belső viszonyokat, ahogyan a montenegrói kormány is javasolta, de egy nemzetközileg elismert államon belül; ugyanígy biztosíthatnánk a jugoszláv parlamentben a kétharmados többséget, hogy alkotmányos módon érjük el e célt" - mondta többek között.

A Milo Djukanovics-vezetés nem ismeri el törvényesnek a jugoszláv kormányzatot. A szövetségi parlamentben a kisebbik tagköztársaságot ráadásul olyan honatyák - Djukanovics fő belpolitikai ellenfelei - képviselik, akik kitartanak Szerbia és Montenegró szorosabb viszonya mellett

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!