Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Készülnek a szerb pártok a megmérettetésre

2000.12.08. 17:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Mozgolódónak a pártok Szerbiában, ki-ki elkezdte hadrendbe állítani saját pártkatonáit, készülődvén a december 23-i köztársasági parlamenti választásokra. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) kormányfőjelöltje, Zoran Djindjics összeállította reménybeli kabinetjét, bár a belügyi posztról később döntenek. A Szerb Szocialista Párt (SPS) mindeközben azzal riogatja a polgárokat, hogy aktivistáik mindenkit felkeresnek, kampányuk mottója ugyanis a ,,háztól-házig" való tájékoztatás. A koszovói albánok, a hagyományőrzés jegyében, ezúttal sem vesznek részt a karácsony előtti voksoláson, amelyen - az előrejelzések szerint - a DOS fog diadalmaskodni.
A DOS kormányfőjelöltje, Zoran Djindjics nyilvánosságra hozta a nagy vonalakban összeállított kormányának névsorát, melyben a szövetségi választásokon diadalmaskodó pártok vezetői között osztották el a fontosabb tárcákat. A belügyi poszt sorsa majd csak Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnökkel folytatott konzultációk után dől majd el - mondta Djindjics. A kiválasztandó személynek nem kell feltétlenül rendőrnek, avagy politikusnak lennie, elég, ha ,,mértékadó személyiség, akinek hisznek a polgárok" - tette hozzá.

Zoran Djindjics
átvilágíttatná az Állambiztonsági Szolgálatot is.
A majdani belügyi vezetőnek - legalábbis Djindjics szerint - viszont akad majd munkája bőven, főként ha a DOS kerül hatalomra. Djindjics választási programjában ugyanis kiemelt helyen szerepel a korrupció, a bűnözés elleni harc. A DOS egyik vezéralakja mindemellett azonban a gazdasági, politikai reformra is nagy hangsúlyt kíván fektetni. Feltett szándéka hogy az eddigiekkel ellentétben a köztársaság költségvetése megkapja mindazon juttatásokat, amelyek eddig a szövetségi büdzsébe érkeztek, de onnan már nem csordogáltak tovább. Mindemellett a decentralizáció, a társadalmi egyenlőtlenségek és más, egykönnyen nem teljesíthető tervek szerepelnek a DOS programjában. Djidjincs átvilágíttatná a második világháború óta érinthetetlennek számító Állambiztonsági Szolgálatot is.

Kell egy kis kampány

A DOS e hó tizedikétől tíz napon át fogja járni az országot, a tervek szerint 70 várost fognak képviselői felkeresni, hogy vázolják terveiket, meghallgatván az ott élők keserveit. Az előzetes felmérések szerint a szavazók kétharmada fog az urnák elő járulni, s a voksok 65 százaléka a DOS-é lesz. A Szerb Szocialista Párt (SPS) közben igyekezett összeszedni magát. Ennek egyik jele volt Szlobodan Milosevics ex-jugoszláv államfő megválasztása a pártelnöki tisztre. Milosevics biztosan listavezető lesz, de az még kérdéses, hogy képviselőként is indul-e a megmérettetésen. A Medián közvélemény-kutató cég szerint legjobb esetben is csak 10 százalék esélyük van a szocialistáknak.

Háztól házig agitálnak a szocialisták

Az SPS azonban igyekszik mindent megtenni, hogy elkerülje az újbóli megszégyenülést. Az SPS főtitkára, Zoran Andjelkovics csütörtökön elmondta, kampányuk során háztól-házig járják Szerbiát, hogy elmondják, továbbra is céljuk a szociális egyenlőség megteremtése, az ingyenes oktatás megvalósítása. Valamint azt is el szeretnék mondani a szavazóknak, hogy a DOS hazudik: ugyanis a korábban beígért 1000 márkás havi átlagjövedelemről szóló ígéretük mostanra 170-180-ra változott.

A koszovói albánok bojkottálják a választást

A koszovói szerbek - akiknek száma 50 ezer körül mozog - a várhatóan a DOS-ra voksolnak, de nem így az ottani, többségi nemzet. Az albánok két nagy pártja máris bejelentette, bojkottálni fogják a decemberi választásokat. A Koszovói Demokratikus Szövetség, valamint Koszovói Demokratikus Párt mindemellett az ellen is tiltakozik, hogy Koszovóban egyáltalán Szerbiát érintő kérdésekről szavazzanak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!