Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Önként járult az ítélőszék elé

2001.03.12. 19:09
Ha nem is tárt karokkal, de igencsak szívélyesen fogadták Hágában Blagoje Szimicset, aki önként utazott a hágai Nemzetközi Törvényszék elé, hogy feladja magát, mivel nemzetközi elfogatóparancsot adta ki ellene emberiség elleni bűncselekmények elkövetése miatt.
Önként ment dalolni
EPA foto
Blagoje Szimics megjelenése a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt azért nagy jelentőségű fejlemény, mert ismételten azt bizonyítja, hogy a törvényszék pártatlanságát még azok is elismerik, akiket vád alá helyezett - állapította meg hétfőn az intézmény főügyésze, Carla del Ponte, aki megerősítette, hogy Szimics, aki ügyvédje kíséretében érkezett a törvényszékre, önként és feltételek nélkül adta fel magát.

Szimicset, a boszniai Boszanski Samac város volt polgármesterét 1995 júliusában helyezte vád alá a hágai törvényszék öt másik személlyel együtt, egyebek között emberiség elleni bűncselekmények elkövetésének és a hadviseléssel kapcsolatos genfi konvenciók megsértésének gyanúja alapján - írta az MTI. Szimics megérkezésével a samaci-ügy valamennyi gyanúsítottja a törvényszék őrizetében van, így a pert az összes vádlott jelenlétében lehet lefolytatni.

Bátorító jelzés

Del Ponte szerint bátorító jelzés hágai törvényszék és Belgrád közötti együttműködés szempontjából, hogy Szimics feladta magát. A főügyész szerint az egykori polgármester ezt a lépését a szerb hatóságok tudtával és beleegyezésével tette meg.

Szimics tagadja az ellene felhozott vádakat

Szimicset azzal vádolják, hogy muzulmánokat és horvátokat kényszerített a település elhagyására. Több mint 15 ezer embert üldöztek el otthonaikból 1992 és 1995 között, és sokakat boszniai szerb fogolytáborokba vittek. Szimics tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez, s épp azért utazott Hágába, hogy tisztázza az ügyet.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.