Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Végleg vége

2001.01.25. 23:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Új időszámítás kezdődik Szerbiában, a Milosevics utáni Belgrádban csütörtökön tartotta alakuló ülését a szerb kormány, amelyben - több mint tíz év óta - egyetlen egy szocialista politikus sincs. A milosevicsi korszak végét jelenti, hogy a rettegett Állambiztonsági Szolgálat eddigi vezetője benyújtotta lemondását, s ezt a posztot egy pártsemleges személy veszi át. Minthogy semmi sem mehet igazán simán, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze közölte: ismét bevezethetik a Jugoszlávia elleni szankciókat, amennyiben Belgrád nem adja ki az országban bujkáló, háborús bűnök elkövetésével gyanúsított illetőket, élükön Szlobodan Miloseviccsel.
,,Első feladatunk az lesz, hogy elérjük: a polgárok ismét bízzanak az ország vezetőiben" - mondta csütörtökön Zoran Djindjics parlamenti expozéjában. Djindjics ezen kívül a bűnözés, a korrupció elleni harcot, az ország gazdasági talpra állítását nevezte meg az új kabinet sürgős feladataként, természetesen a Koszovót, és a Montenegrót illető vitás kérdések demokratikus megoldását is kiemelt kérdésként kezelik majd. Jelezte, létrehoznak majd egy olyan bizottságot, amely ellenőrzi a kormányhivatalok és -hivatalnokok pénzügyi döntéseit. Emellett ombudsmani intézményrendszert lehetővé tevő parlamenti törvény mielőbb elfogadását szeretné elérni, hogy ezzel is védve legyenek az állampolgárok a mindenkori hatalommal szemben.

Zoran Djindjics
A polgárok ismét bízzanak az ország vezetőiben
Djindjics közölte: kérni fogja a jugoszláv szövetségi kormánytól, hogy a szerb királyi Karagyorgyevics család visszatérhessen az országba, s hogy jugoszláv állampolgárságot kaphasson.

A politikus expozéját követően bemutatta az általa összeállított kabinet tagjait, akik között Kasza József személyében magyar politikus is van, viszont senki sem volt korábban ilyen magas pozícióban. A kormánynak 17 minisztere és hét alelnöke van, ezek közül az egyik a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A Szerbiai Szocialista Párt részéről több órányi felszólalással igyekeztek hátráltatni az ügymenetet, ám hiába ostorozták a még be nem iktatott kabinetet, a kétharmados többséggel bíró Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) képviselői éjjel tíz óra után bizalmat szavaztak az új kormánynak, amelynek tagjai ezt követően letették a hivatali esküjüket.

A szerb Állambiztonsági Szolgálat (DB) vezetője, Radomir Markovics benyújtotta lemondását és a kormánytagok eskütételét követően az új belügyminiszter, Dusan Mihajlovics bejelentette: Goran Petrovicsot bízza meg ezzel a tisztséggel. Markovics az októberi választások óta igen nagy problémát jelentett az DOS számára, mivel nem volt hajlandó az együttműködésre, mindemellett a DB ötven éve zárolt aktáit ő sem volt hajlandó a politikusok rendelkezésére bocsátani.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla del Ponte, summázva belgrádi látogatásainak eredményét, közölte: újfent bevezethetik a Jugoszlávia elleni szankciókat, amennyiben az új vezetés nem működik együtt az ENSZ által létrehozott testülettel. Az együttműködés - legalábbis ebben az esetben - del Ponte olvasatában az lett volna, hogy minimum egy személyt adjanak ki.

Carla del Ponte közölte, két lepecsételt vádiratot adott át a jugoszláv hatóságoknak, nem pontosítva, hogy kinek. Egyben úgy vélte, Milosevicset Hágában kell bíróság elé állítani a a háborús bűntettek, a tömegirtás és az emberiség ellen elkövetett bűnök miatt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!