Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Ártatlannak mondja magát Móse Kacav

2006.08.25. 20:00
Tagadta és rágalomhadjáratnak minősítette az ellene felhozott vádakat pénteken Móse Kacav izraeli elnök, aki ellen szexuális zaklatás gyanújával indult rendőrségi vizsgálat.

"Ezek abszurd állítások" - mondta az államfő az izraeli közszolgálati rádióban. Kacav pénteken első ízben szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy a héten - két alkalommal is - kihallgatta őt a rendőrség az elnöki hivatal egy volt alkalmazottjának panasza alapján.

Az államfő tagadta azt is, hogy részrehajló módon politikai szövetségeseihez közel álló személyeket részesített volna kegyelemben. "Elfogadhatatlan, hogy még a tárgyalás előtt ítélet szülessen" - mondta. Úgy érzi, mintha "lincselés" áldozata lenne "per vagy nyomozás nélkül" - tette hozzá.

Egy munkapárti képviselő, Selli Jahimovics lemondásra szólította fel az elnököt, miután a héten találkozott az egyik panaszossal, aki szerinte igazat mond. A képviselő asszony a találkozóról a a Tízes Csatorna izraeli kereskedelmi tévének beszámolva azt mondta, "nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával" folyik Kacav ellen eljárás. A panaszos nő állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy Kacav közösülésre kényszerítette őt.

Ha vádat emelnek ellene, a per alól az államfő mentességet élvez, de a parlament alkotmányos felelősségre vonási eljárás alá helyezheti. Ő azonban teljesen ártatlannak érzi magát, "az összes állítás és vád csak rágalom. Semmi nem történt, mindez hazugság és koholmány" - mondta.

A Kacavot érintő botrány és az igazságügy-miniszter elleni hasonló vádak - ami miatt Hájim Ramon le is mondott posztjáról -, valamint más politikai vezetők elleni vádak egyaránt megterhelik a közhangulatot Izraelben amellett, hogy az egy hónapos libanoni háború miatt is bírálatok érik az ország vezetőit.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.