Vendel
7 °C
11 °C

Szexuális zaklatásra panaszkodik minden ötödik kadétlány

2003.08.31. 17:30
Közel minden ötödik kadétlány azt állítja, hogy már szexuálisan zaklatták az amerikai légierő Colorado Springs-i akadémiáján. A panasztevőket állítólag megfenyegették.
Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre csak előzetes adatokat hozott nyilvánosságra a felmérésből, ám ezekből is az derül ki: csaknem minden ötödik kadétlányt szexuálisan zaklattak a Colorado Springs- akadémián. A légerő iskoláját vezető Johnny Weida dandártábornok beszédében elismerte, hogy komoly problémáról van szó, és mindent megtesznek az ügyek kivizsgálása érdekében. Weida hozzátette: a mulasztások miatt csorbult az iskola hírneve, és nem a sajtó nagyította fel az eseteket, jelentette az AP.

Fenyegetés

A felmérés része volt a Pentagon által indított átfogó vizsgálatnak, amely azt hivatott megállapítani: az akadémia vezetősége hogyan kezelte a panaszokat. Több kadétlány korábban azt állította, hogy megfenyegették őket, miután bejelentést tettek. A kérdőíven a szexuális zaklatás fogalma a "nem kívánt érintéstől" a nemi erőszakig mindent magába foglalt.

Új módszerek

Az 579 megkérdezettből 109 nő állította, hogy már molesztálták. Az esetek 89 százalékában a zaklató egy másik kadét volt. Az adatok szerint a rangidős kadétnők 11 százaléka, az újoncoknak pedig 3 százaléka szenvedett el nemi erőszakot az akadémiára történt beiratkozásuk óta. A számok egybevágnak azokkal, amelyek a légierő titkára, James Roche vizsgálatában is szerepeltek az 1996-2002-ig (kivéve 1999) terjedő időszakban. Ennek ellenére megpróbálták bagatellizálni az eredményeket, mert azok "nem tudományos módszereken alapultak". Roche azonban figyelmeztette az akadémia vezetőit a problémákra, és rendszeres jelentések készítése mellett egy új vizsgálati módszer kidolgozására is utasítást adott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.