Elemér
6 °C
16 °C

Az al-Kaida támadta meg az ENSZ-központot?

2003.08.25. 12:32
A világszervezet az amerikai külügyminisztérium csúf arculatának megszépítésére szolgál - írja abban a levelében az al-Kaida, melyet egy arab internetes újsághoz juttattak el. A múlt heti véres merényletben legalább 22 ember meghalt, köztük az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja.
Az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat vállalta a bagdadi ENSZ-központ elleni merényletet. Ezt az al-Haját című arab újság jelentette hétfőn internetes honlapján, arra hivatkozva, hogy birtokában van egy ilyen értelmű levélnek a másolata. A levelet az Abu Háfiz el-Maszri terrorcsoport írta alá. Ez része az al-Kaidának.

Az arab újság által ismertetett közlés szerint a terroristák azért hajtották végre a múlt hét keddjén a merényletet, hogy ezzel "megleckéztessék az ENSZ-et, amely az iszlám ellen tevékenykedik, és csupán "az amerikai külügyminisztérium csúf arculatának megszépítésére szolgál" - idézi a dpa. A véres merényletben életét vesztette Sergio Vieira de Mello, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, valamint legkevesebb 22 más személy. A terrorcsoport de Mellót "George Bush amerikai elnök barátjaként, valamint az amerikaiak első számú ENSZ-beli embereként" említi, akinek "a washingtoni kormány óhajának megfelelően Kofi Annan ENSZ-főtitkár örökében kellett volna lépnie". A brazil ENSZ-diplomata ezenkívül "az iszlám ellen harcoló keresztesek közül való volt" - olvasható a levélben.

A terroristák végül az al-Haját által ismertetett levelükben arra hivatkoznak, hogy a merénylők, vagyis "a muzulmán hit szent harcosai" támadásuk során arra törekedtek, hogy minél kevesebb ártatlan polgári személy halálát okozzák".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.