Judit
-2 °C
8 °C

Egy kihallgatás hangjai

2000.01.20. 20:25
Kapcsolódó cikkek (2)
Bár kínzás hangjai nem hallhatók a minap a Kambodzsai Dokumentációs Központ birtokába jutott húsz éves magnófelvételen, a magnószalag újabb adalékokkal szolgál a Vörös Khmer kegyetlenségeinek megismeréséhez.

gyilkossagok A Chan Nhoung vallomását tartalmazó szalag húsz év óta a terrorcselekmények első bizonyítéka. Nhoungot 1977-ben hazaárulás vádjával tartóztatták le, majd kínvallatása után Phnom Pen külvárosában kivégezték. Egyike volt annak a húszezer politikai ellenségnek, akiket a Vörös Khmerek hírhedt börtönében, az S-21-ben végeztek ki.

A kihallgatott Nhoung bizonytalan történeteket mesélt CIA ügynökökről és vietnámi összeesküvésekről. A fogoly elmeséli, hogy át akart szökni a szomszédos Vietnámba, azonban letartóztatták, amikor banánlopáson érték. A felvételeken nem hallhatók kínzásra utaló hangok, de Nhuong meggyötört hangja utal arra, hogy miként bántak a foglyokkal a Tuol Slengnek is nevezett börtönben.

A megsárgult kazettát egy ismeretlen juttatta el a Kambodzsai Dokumentációs Központba. Ez nem csökkenti a szalag bizonyító erejét - jelentette ki Youk Chhang a központ kutatási vezetője. A történészek számára valószínűleg érdekesebb a khmerek kegyetlenségeinek újabb részleteit feltáró felvétel, mint az ügyészeknek, utóbbiaknak ugyanis több ezer oldalnyi kézzel írott vallomás áll rendelkezésére.

A dokumentációs központ tudott arról, hogy egyes kihallgatásokat magnóra vettek, 1995-ös megalakulása óta azonban ez az elso birtokukba jutott felvétel. Az utóbbi három hétben több százezer oldalnyi dokumentum jutottak el ismeretlenek a kutatókhoz - Youk Chhang szerint annak reményében, hogy bizonyítékul szolgálhatnak a még élő Vörös Khmer vezetők felkutatásához.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.