Árpád
-1 °C
9 °C

Kiadják a Mein Kampfot Lengyelországban

2005.02.21. 20:18
Kritikai jegyzetekkel jelentetik meg Lengyelországban Hitler Mein Kampfját. A mű előszavát és kritikáját író jogászprofesszor fontosnak tartja a megjelenést, különösen most, hogy a Lengyelországból elüldözött németek kárpótlási igényeket jelentettek be.

Napokon belül megjelenteti Lengyelországban Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét egy lengyel kiadó. A wroclawi XXL kiadó által megjelentetni tervezett irományhoz Bogdan Michalski, a varsói egyetem jogtudományi- és médiaintézetének professzora fűzött előszót.

Kritikai kiadás

A professzor hétfői nyilatkozatában a Hitler-mű újbóli megjelentetésének egyik indokaként hozta föl azt, hogy a II. világháború után Lengyelországhoz csatolt területekről elűzött német állampolgárok egy kis csoportja tavaly kárpótlási igényt támasztott Varsóval szemben. "Nem hiszem, hogy nagyon megváltozott volna a hangulat Németországban", mondta, rögtön hozzátéve, hogy a náci diktátor zsidóellenes és egyéb nézeteit tartalmazó írás megjelentetésének fő indoka a történelmi dokumentum hozzáférhetővé tétele. "Nem németellenes megnyilvánulásról van szó", mondta.

A kiadó elképzelése szerint egyelőre 2 ezer példány kerülne forgalomba, darabonként 29 zlotys (7,30 euró) áron.

Kontextusban a gyűlölet

A Mein Kampf az államszocializmus évtizedeiben be volt tiltva Lengyelországban. 1992-ben jelent meg először lengyelül, az ügyészség azonban úgy foglalt állást, hogy a könyv kereskedelmi forgalomban való terjesztése kimeríti a gyűlöletkeltés fogalmát, így az a változat már nem kapható a kelet-közép-európai országban.

A küszöbön álló új kiadással kapcsolatban már aligha vetődik föl jogi aggály, miután az eredeti szöveghez fűzött előszó történelmi összefüggésekbe ágyazza a könyvet, magyarázta Zbigniew Holda jogi szakértő, a Helsinki Bizottság nemzetközi emberi jogi szervezet vezetőségi tagja.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.