Miklós
-7 °C
4 °C

Kiemelik a gleccsersárkányt

2001.01.30. 16:50
Megkezdték az Ausztriában tavaly novemberben kiégett, 155 halálos áldozatot követelve szerencsétlenül járt gleccservasút kiemelést. A munkálatok várhatóan 15 millió schillingbe kerülnek.
A gleccsersárkány, amely 155 halálos áldozatot követelt
Johannes Gfrerer, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a hóesés és a köd nagyban hátráltatja az ÖBB tizennégyfős mentőcsapatának munkáját, ennek ellenére négyen már leereszkedtek a kapruni völgybe, a szerencsétlenség helyszínére.

A helyszínen kriminálszakértők is munkába álltak, várhatóan két hét múlva születik meg az eredmény. A roncs kiemelése a Profil osztrák lap szerint 15 millió schillingbe kerül majd.

Még mindig nem világos, mi a katasztrófa oka

Az APA korábban arról írt, hogy a többi hasonló vasútnál érvényben volt egy szabály, mely szerint, ha tűz üt ki a szerelvényben, el kell juttatni az állomásig a kocsikat, nem szabad megállni. Ez a szabály Kaprunban nem volt érvényben, és egyes szakértők szerint megmenekülhetett volna a 155 áldozat, ha a kocsik nem maradnak az alagútban.

Hogy mi a tavaly november 11-én történt katasztrófának pontosan mi volt az oka, még mindig nem egyértelmű. A helyszínen tartózkodó egyik szemtanú korábban arról számolt be az Indexnek, hogy elszakadt a drótkötél, ami a kocsit tartotta, és valószínűleg a fékolaj gyulladt lángra, amikor a vezető megpróbálta megállítani a kocsit.

A Profil című hetilap hétfőn azt jelentette meg, hogy a tüzet a fűtőberendezés okozta, és hogy senki nem sértett meg semmiféle szabályt vagy előírást.

Négy lehetőséggel számolnak

A német Bűnügyi Technikai Központ vezetője a Die Pressének azt mondta, hogy ugyan a fűtőberendezés is szerepel a tűz lehetséges okai között, de csak egy a négy közül.

A salzburgi tartományi rendőrség bűnügyi osztályának vezetője hozzátette: az elektromos berendezésekre koncentrálnak, és elképzelhető, hogy egy felforrósodott csapágy okozta az tragédiát.

A Gleccsersárkánynak elkeresztelt roncsot egy – eddig titokban tartott helyen levő – csarnokba szállítják majd, ahol további vizsgálatoknak vetik alá.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.