Előd
5 °C
11 °C

Rajtaütés Boszniában

2002.03.01. 13:46
Sikertelen rajtaütést hajtott végre Radovan Karadzsics, a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökének elfogására péntek hajnalban Dél-Boszniában. A nemzetközi békefenntartó erők már csütörtökön is kísérletet tettek a háborús bűnökkel vádolt vezető elfogására.
Sikertelen volt a NATO Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek háború alatti vezetőjének elfogására indított rajtaütése Dél-Boszniában. A csütörtöki azonos célú sikertelen akciót követően a boszniai békefenntartó erők, az SFOR alakulatai pénteken hajnalban indítottak újra akciót a Focsa melletti Celibicsi falu ellen.

Blokád a falu ellen

A csütörtöki rajtaütés során szerzett információk alapján hajtotta végre az SFOR az újabb rajtaütést. Kardzsicsot azonban nem fogtuk el - nyilatkozta Mark Laity NATO-szóvivő a BBC-nek. A Reuters helyszíni beszámolója szerint az SFOR német katonái lezárták a Celibicsibe vezető utakat. Több helikopter és páncélozott harcjármű van a falu körzetében - jelentette helyi lakosokra hivatkozva a hírügynökség.

Focsa környékén szokott bújkálni

Karadzsicsról tudott, hogy a Nemzetközi Törvényszék előli hatéves bujkálása során rendszeresen Focsa körzetében tartózkodott - írja a BBC. Az elfogására irányuló csütörtöki rajtaütés a NATO eddigi leglátványosabb akciója volt a szökésben lévő háborús bűnös ellen. Úgy gondolom ez bizonyítja szándékunkat, hogy az összes háborús bűnöst, különösen Radovan Karadzsicsot el kívánjuk fogni - nyilatkozta Laity. A legjobb lesz, ha megadja magát mielőtt elfognánk - tette hozzá a szóvivő.

Karadzsicsot és katonai parancsnokát, Ratko Mladicsot népirtás és emberiség elleni bűntettek elkövetésével vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék. Jelentések szerint Ratko Mladicsot Jugoszlávia fővárosában, Belgrádban látták utoljára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.