Ágnes
-11 °C
-4 °C

Akár 15 milliárd dolláros kárigény is lehet

2001.09.12. 18:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Több milliárd dollárba fog kerülni a globális biztosítói iparnak a New York-i Világkereskedelmi Központ keddi lerombolása, amely valószínűleg az eddigi legnagyobb, emberi cselekedet okozta "biztosítási esemény" - mondta a Reutersnek az amerikai biztosítói ágazat információs központjának főközgazdásza.
Robert Hartwig szerint a biztosítóknak a World Trade Center mellett a környező épületekben esett károkért, valamint a merénylet okozta üzleti kiesésért és a terrorcselekményekben odaveszett repülőgépekért is helyt kell állniuk.

A szakértő szerint akár évekbe is telhet, mire a teljes kárértéket megállapítják, de szinte bizonyos, hogy a számla meghaladja a Piper Alpha olajfúrótornyot 1988-ban elpusztító robbanás 3 milliárd dolláros biztosítási kárértékét. Ez az eddigi a legnagyobb összeg, amelyet biztosítók emberi tevékenység okozta kár után kifizettek.

Az első becslések

A biztosítási ipar akár 15 milliárd dolláros kártérítési igénnyel is szembe találhatja magát a keddi amerikai terrortámadások után - közölte szerdán a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő. Ez lenne az eddigi legnagyobb, emberi tevékenység okozta biztosítási kárösszeg.

A Moody's szakértői a Reutersnek azt mondták: 10-15 milliárd dollár közé becslik a keddi támadás okozta, biztosított értékekben esett kárt, vagyis jóval magasabbra, mint a Swiss Re svájci viszontbiztosító szóvivője által korábban közölt, 6 milliárdos becslés.

A legnagyobb biztosítási kárigény a Világkereskedelmi Központ két összedőlt tornya után érkezhet be; az ikerépületet a hetvenes évek elején 750 millió (akkori) dolláros beruházással emelték. Ugyancsak kártérítési igényt nyújthat be az American Airlines és a United Airlines, az a két amerikai légitársaság, amely összesen 266 utast és négy repülőgépet vesztett el a keddi terrorakciókban.

Tovább zuhantak a biztosítók papírjai

A várható hatalmas biztosítási igények a befektetőket is megrettentették. Szerda délután a Munich Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója a keddi 16 százalékos esést újabb 5,04 százalékos veszteséggel megtoldva 218,86 euró volt Frankfurtban. Az Allianz papírja, amely előző nap 14 százalékkal esett, szerdán további 3,77 százalékot vesztett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.