Miklós
-7 °C
2 °C

Terrorhullám fenyegeti India nemzeti ünnepét

2000.08.15. 12:53
India robbantásoktól és merényletektől félve készül ünnepelni függetlenségének ötvenharmadik évfordulóját: miután a Kasmír ügyében folytatott béketárgyalások kudarccal végződtek a múlt héten, a kasmíri szeparatisták augusztus 15-re ígérik az erőszakhullám tetőzését. A terrorakcióknak két magyar sebesültje is van, a turistákat repeszek sebesítették meg.
indiame
India miniszterelnöke egy "nem robbantásos" békét szorgalmaz
India függetlenségi évfordulója alkalmából mondott beszédében az indiai miniszterelnök, Atal Behari kijelentette: Kasmír örökre India része marad, és Pakisztán nem tárgyalhat és robbantgathat egyszerre. Az indiai miniszterelnök Pakisztán augusztus 14-én tartott függetlenségi évfordulója alkalmából tett kijelentésekre válaszolt beszédében. Pervez Musharraf tábornok, Pakisztán katonai vezetője arra kérte az indiai vezetőket, kezdjék újra a félbeszakadt béketárgyalásokat.

Miután a múlt héten kudarcba fulladtak a legnagyobb lázadó erő, a Hizbul Mudzshedínek által kezdeményezett béketárgyalások, a Himalája lábánál fekvő tartományon erőszakhullám vonult végig. A kasmíri szeparatisták a függetlenségi ünnepségre ígérték a merényletsorozatok tetőzését. Korábban augusztusban a merénylők száz embert gyilkoltak meg 24 óra alatt.

Szigorított biztonsági intézkedések, sztrájk

rendor
Igazoltatás Kasmírban. Segít-e a szigorú biztonsági intézkedés?
Az indiai függetlenségi évfordulókat minden évben különleges biztonsági intézkedések mellett ünnepelték, ez évben - a több mint kétszáz áldozattal járó kasmíri merényletek miatt - ezeket is szigorították. A rendőrség titkosügynökségi jelentésekre hivatkozva jelentette, hogy Pakisztán támogatta merényletekre készülődnek a kasmíri aktivisták. A pakisztáni hatóságok rögtön cáfolták beavatkozásukat,leszögezték, ők csak elvben támogatják a kasmíri harcosokat.

A főváros, Új-Delhi utcáin több mint ötvenezer rendőr járőrözik folyamatosan, a város mozitermeit, buszállomásait, parkjait, középületeit naponta ellenőrzik. A rendőrség múlt héten már talált egy bombát, mely augusztus 15-re, a függetlenségi ünnepségek idejére volt időzítve. Az északkeleti térséget a szeparatisták meghirdette sztrájk teljesen megbénította, a lakosság a terrorcselekményektől félve inkább otthon marad.

Sok az áldozat

pakiszt
A pakisztáni katonai vezető békét szeretne
A biztonsági intézkedések ellenére órákkal a miniszterelnök beszéde előtt egy bomba robbant az északi Uttar Prades indiai államban közlekedő vonaton, de mivel a vonat majdnem üres volt, "csupán" kilencen haltak meg, huszonkilencen pedig megsebesültek. A támadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Korábban vasárnap huszonketten meghaltak, és ötvenketten megsebesültek Kasmírban, mikor a muszlim szeparatisták több támadást intéztek Indiához hű félkatonai és katonai egységek ellen. A támadássorozatot a Hizbul Mudzsahedínek szervezete vállalta magára. A mudzsahedínek múlt héten csütörtökön egy autót robbantottak a fővárosban, ahol tizennégy ember - közöttük több biztonsági tiszt - halt meg.

Vasárnap később tíz szeparatistát lőtt le a katonaság egy őrjárata egy hegyvidéken, 260 kilométerre északra Dzsammu városától.

Magyar sebesültek

Az erőszakhullámnak magyar sebesültjei is vannak: szombaton Kasmír nyári fővárosában, Szrinagárban repeszektől szenvedett sérüléseket két magyar állampolgár - anya és lánya - , amikor szélsőségesek a Dal-tónál a piactéren kézigránáttal akarták eltalálni az indiai biztonsági szolgálat autóját. A merényletben öten sérültek meg. A magyar turistákat Új-Delhiben ápolják, egyelőre nem tudni, mikor térnek vissza Budapestre.

Kasmír, a vitatott tartomány
India és Pakisztán 1947. augusztus 15-én nyerték el függetlenségüket Nagy-Britanniától. A szomszédos, muszlim vallású Pakisztán magának követelte a szintén muszlim többségű Kasmírt, de a tartomány maharadzsája India javára lemondott trónjáról. A két szomszéd háborúba keveredett a himalájai terület miatt, és az 1949-es tűzszünet Indiának juttatta Kasmír kétharmadát, a maradék pakisztáni ellenőrzés alá került. A szórványos összecsapások gyakorlatilag azóta tartanak, kétszer pedig háborúhoz is vezettek. Kasmír Pakisztán által támogatott muszlim szeparatistái pedig szinte folyamatosan hadat viselnek az újdelhi kormány ellen. A helyzetet kiélezi, hogy India és Pakisztán 1998 óta rendelkezik bevethető nukleáris fegyverekkel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.