Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Hazatért Moszkvába a börtönnel fenyegetett Kaszjanov

2005.07.25. 19:00
A felhozott vádak ellenére hazatért nyaralásából Mihail Kaszjanov. A volt orosz kormányfő gyanús ingatlanügyei mellett a mongol államadóság eltűntetését is vizsgálja az orosz ügyészség. Kaszjanov Hodorkovszkij miatt különbözött össze Putyinnal, most a volt Jukosz-vezérhez hasonlóan végezheti.

Politikai tisztogatással vádolta meg az orosz hatóságokat Mihail Kaszjanov, miután hétfőn visszatért Moszkvába külföldön eltöltött szabadságáról. A moszkvai ügyészség egy, a volt kormányfőt is érintő, korrupciógyanús ingatlanügyet vizsgál.

Kaszjanov szerint hazugságokra és a tények kiforgatására alapozott rágalomhadjárat indult személye lejáratására. Úgy vélte, a megtervezett kampány része a hatóságok általános stratégiájának, hogy teljességgel megtisztogassák a politikai mezőnyt.

Az orosz főügyészség sem vádlottként, sem gyanúsítottként, sem tanúként nem idézte be a volt kormányfőt annak a bűnvádi eljárásnak a keretében, amelyet két volt állami tulajdonú moszkvai hétvégi luxusvilla privatizálásának ügyében indított. A két érintett dácsa egyikének Kaszjanov a jelenlegi tulajdonosa.

Az ügy meglehetősen szövevényes, nap mint nap újabb részletek kerülnek nyilvánosságra, meglehetősen megnehezítve ezáltal a tisztánlátást. Minden változatnak az a közös eleme, hogy Kaszjanov strómancégek közbeiktatásával, mélyen piaci ár alatt (11 millió rubelért) szerzett meg egy eredetileg állami tulajdonú ingatlant, a Szosznovka-1-et, súlyosan megkárosítva ezzel a költségvetést.

A Kommerszant Gyenygi című hetilap értesülése szerint Kaszjanovnak nem is annyira a dácsák miatt kell aggódnia, hanem az Oroszországgal szemben fennálló mongol államadósság (különböző becslések szerint 9,7-11,1 milliárd dollár) leírása miatt. Állítólag egy Kaszjanovhoz közeli cseh cég közreműködésével 2003 végén 300 millió dollár azonnali kifizetésének ellenében Oroszország leírta a mongol adósságot.

Az ügy kirobbanásakor Kaszjanov külföldön volt, többen úgy gondolták, hogy nem is tér majd haza. Elemzők szerint ügye sok hasonlóságot mutat Mihail Hodorkovszkij Jukosz-vezér ügyével.

Kaszjanov Hodorkovszkij miatt különbözött össze Putyinnal. A kormányfőségéről is a Hodorkovszkij-ügy miatt mondott le. A hatalomból távozva Putyin liberális ellenzékéhez csatlakozott, nemrég bejelentette, hogy Putyin második elnöki peródusa végén megpályázná az orosz elnöki posztot is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.