Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Bush elismerte kormánya felelősségét

2005.09.16. 07:21
Nyolcszáz holttestet találtak eddig a Katrina hurrikán pusztítása után az USA hat államában. Az amerikai elnök szerint kormányának "hatékonyabb választ" kellett volna adnia a hurrikán pusztításaira. A Katrina utáni első hurrikán emberéletben nem tett kárt.

George Bush amerikai elnök ismét beismerte, hogy a kormány nem volt a helyzet magaslatán a Katrina hurrikán okozta nehézségek felszámolásakor.

Nyolcszáz áldozat

Az amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön New Orleans francia negyedéből, a Jackson térről élő adásban közvetített televíziós beszédében vállalta a felelősséget a szövetségi mentőszolgálatok kudarcáért és közölte. "Szeptember 11. szörnyű élménye után négy évvel az amerikaiaknak minden joguk megvan ahhoz, hogy hatékonyabb választ várjanak vészhelyzet esetén." Ha a szövetségi kormány nem képes ennek a kötelességének eleget tenni, ő mint az elnök felelős a problémáért és annak megoldásáért.

Az augusztus végi szélvihar és árvíz halálos áldozatainak száma csütörtökre elérte a 795-öt: Louisiana államban 558-an, Mississippiben 218-an, Floridában, Alabamában, Georgiában és Tennessee-ben pedig 19-en haltak meg a természeti katasztrófa következtében.

Szelídült Ophelia

Trópusi viharrá szelídült az Ophelia hurrikán, amely második napja áztatja esővel Észak-Carolina állam partvidéki településeit.

A trópusi viharban a széllökések sebessége az előző napi óránkénti 120 kilométeresről 70 kilométeresre csökkent, helyi idő szerint csütörtök este (közép-európai idő szerint péntekre virradóra) az Ophelia "szeme" a Hatteras-foktól 72 kilométerre délkeletre volt. Csütörtökön 48 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. A szélvihar tetőket tépett le és utakat áraszott el több part menti településen. Komoly károkról kevés jelentés érkezett.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!