Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Mutyizás Irakban

2003.12.12. 11:31
Két és félszeres áron szállított benzint az amerikai hadseregnek Irakban Dick Cheney alelnök volt cége. Bush elnöki kampányának kiemelt támogatója szerint szó sincs a kormányzat hálájáról, a magas árat a munka veszélyeivel indokolja.
Túlszámlázás és egyéb szabálytalanságok nyomaira bukkant a Halliburton olajcég iraki szerződéseiben az amerikai védelmi minisztérium könyvvizsgáló hivatala - jelentette az AP. Az ügy politikai pikantériája, hogy a Halliburton korábbi vezetője Dick Cheney, Bush alelnöke volt. A demokraták már korábban is "visszafizetésre" gyanakodtak, mondván a Halliburton Bush 2000-es elnökválasztási kampányának kiemelt támogatója volt.

A védelmi minisztérium vizsgálata szerint a Halliburton Kellogg, Brown & Root (KBR) nevű leányvállalata a legnagyobbat a koalíciós haderőnek szállított olajon kaszálta. A KBR gallononként (egy gallon megközelítőleg 3,7 literrel egyenlő) 2,65 dollárt számlázott a hadseregnek. A Pentagon egy másik, meg nem nevezett alakulata 1,09-1,15 dollárért vásárol benzint egy kuvaiti olajcégtől - írja az AP.

A KBR azzal indokolja a több mint kétszeres árat, hogy harci területen kell végeznie a szállítást. Tény, hogy az elmúlt hónapokban több KBR alkalmazott esett az iraki fegyveresek támadásainak áldozatául.

Több demokrata elnökjelölt egyszerű politikai hálát sejt a túlszámlázási ügy mögött. A KBR pályáztatás nélküli közbeszerzésen nyerte el a szerződést - az elnökjelöltek szerint azért, mert anyacége Bush kiemelt kampánytámogatója volt. A vádakat mind a Bush-kormányzat, mind a Halliburton vezetése visszautasította.

A hadsereg a jövő hónapban újítja meg olajszállítási szerződéseit, ezúttal azonban nyílt közbeszerzési pályázatot írtak ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.