Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Hatmillió dolláros korrupció Irakban

2004.01.23. 11:17
Kapcsolódó cikkek (1)
Hatmillió dollárt pörgettet vissza egy kuvaiti vállalat az iraki újjáépítést felügyelő Halliburton Co. két munkatársának zsebébe - jelentette be a cég a Pentagon vizsgálóinak. A korábban Dick Cheney érdekeltségébe tartozó cég a gyanú szerint az amerikai hadsereget is megrövidítette, több mint hatvanmillió dollárral.
Korrumpálással jutott nagyösszegű megbízásokhoz Irakban egy kuvaiti vállalat - ismerte el az iraki újjáépítési projekteket menedzselő Halliburton Co. a Pentagonnak. A korábban Dick Cheney alelnök érdekeltségébe tartozó cég két munkatársa közel hatmillió dollárnyi (több mint 1,2 milliárd forintnyi) "visszapörgetett" pénzt fogadott el a megbízás fejében - írja a Wall Street Journal.

A cég első alkalommal ismert el visszásságokat az iraki közbeszerzésekkel kapcsolatban. A Halliburtonnal szemben már korábban is felmerültek hasonló vádak, több demokrata politikus túlszámlázással vádolta a társaságot. A cég leányvállalata, a Kellog Brown & Roots a védelmi minisztérium vizsgálati anyaga szerint kétszeres áron szállított benzint a hadseregnek, 61 millió dollárral megkárosítva a költségvetést.

A mostani beismerés még keményebb vizsgálatokat eredményezhet, a WSJ jelentése szerint csalás vádjával indulhat eljárás a Halliburton ellen. Felerősödhet a demokrata politikusok céggel szembeni kampánya is. Az ellenzéki párt szerint a cég kizárólag politikai kapcsolatainak köszönheti az iraki újjáépítésben játszott vezető szerepét.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!