Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Zarkavi megölésével az al-Kaidának is befellegzett?

2006.06.16. 11:44
Több mint 450 rajtaütést hajtottak végre Zarkavi múlt heti halála óta az amerikaiak és az irakiak. Az akciók során 104 terroristát megöltek, 759-et elfogtak, és rengeteg értékes dokumentumot is szereztek.

Hamarosan megsemmisíthetik az al-Kaida iraki csoportját, állítják amerikai és iraki illetékesek. A Guardian értesülései szerint az Abu Muszab az-Zarkavival, a terrorcsoport helyi vezetőjével végző légicsapás után a romok között értékes adatokra bukkantak a terrorszervezet felépítésével, tagjaival, működésével kapcsolatban.

Adatbánya

A Zarkavival végző múlt csüötörtöki támadás óta az amerikai és iraki biztonsági erők több mint 450 razziát hajtottak végre, szerdán hetvenezer rendfenntartó kezdett tisztogatásba Bagdadban. Ezek során az al-Kaida bázisairól, csapatmozgásairól is pontos képet kaptak, 104 terroristát megöltek, 759-et pedig letartóztattak.

Az al-Kaida felgöngyölítése egy Zarkavi rejtekhelyén talált pendrive adatainak megfejtésével kezdődött. A romok közt kutatva egy laptopot és több dokumentumot is találtak. "Igazi információs kincstárra bukkantunk" - magyarázta a Guardiannak Movafak ar-Rubaj iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó. "Úgy hisszük, ez az al-Kaida végének a kezdete" - tette hozzá.

Az amerikaiak hasonlóan értékelik a fogást. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő szerint Irak 2003-as megszállása óta most van a legteljesebb képük az iraki lázadócsoportok működéséről. Találtak mobiltelefonokat, leveleket és haditerveket is.

Iráni-amerikai háborúban bíztak

Az egyik nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az al-Kaida az iraki síiták és az amerikai csapatok viszonyának megrontásán dolgozott, végcéljuk pedig egy iráni-amerikai háború kirobbantása volt, ami lehetőséget teremtett volna nekik a megerősödésre és az iraki hatalomátvételre. A dokumentumok hitelességét a Guardian független forrásból még nem tudta megerősítettni.

Egyelőre az sem biztos, hogy most valóban sikerült sebet ejteni a terroristákon. Az amerikai és iraki illetékesek a múltban már többször beszéltek az al-Kaidára mért döntő csapásról, de diadalittas bejelentéseiket a legtöbb esetben újabb terrorhullám követte.

Feltámadhatnak

Ez részben azért is lehet, mert az al-Kaida nem hagyományosan szervezett terrorcsoportként, sokkal inkább önálló csoportocskák franchise-aként működik, azaz azonos módszerek, azonos kommunikáció de autonóm tevékenység jellemzi őket.

A terroristák ráadásul most is gyorsan reagáltak Zarkavi halálhírére. Négy nappal a lefejezős teroristavezér halála után már meg is nevezték utódját, aki egy nap múlva már az amerikaiakat és a síitákat is fenyegette. Ráadásul a terrorszervezet sikerrel szított felekezeti harcokat, a szamarai Arany mecset felrobbantása óta állandósult az iszlám két nagy ágához tartozó csoportok háborúskodása.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!