Vilma
-7 °C
4 °C

Hibázott a kormány a Kelly-ügyben

2004.04.24. 13:01
Kormányzati hibák történtek a Kelly-ügy kezelésében - ismerte el minden eddiginél nyiltabban a brit védelmi miniszter. Ennek ellenére nem kíván távozni posztjáról.
A brit védelmi miniszter szombaton minden eddiginél nyíltabban elismerte, hogy kormányzati hibák történtek a Kelly-ügy kezelésében, de közölte, hogy nem kíván távozni posztjáról.

Felkészítés

David Kelly a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi főtanácsadója - egyben Nagy-Britannia első számú mikrobiológiai szakértője - volt. A BBC rádió katonapolitikai tudósítója tavaly májusban, Kelly háttértájékoztatását idézve, forrását meg nem nevezve egy hírműsorban azt mondta, hogy a kormány manipulálta az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, a háború előkészítéséhez használt hírszerzési adatokat.

A kormány és a BBC között a tudósítás után kirobbant példátlan csatározás közepette Kelly neve, mint az értesülés forrásáé, hamar nyilvánosságra került, és a szakértő tavaly júliusban egy erdőben felvágta csuklóján az ütőeret. Öngyilkossága mind a hét éve országló munkáspárti kormányt, mind a 80 éves BBC-t eddigi legsúlyosabb válságába sodorta.

Geoff Hoon védelmi miniszter a konzervatív The Daily Telegraphnak adott interjúban azt mondta: utólag visszagondolva az lett volna a helyes eljárás, ha Kellyt felkészítik nevének elkerülhetetlen nyilvánosságra kerülésére és arra, hogy ha a sajtó a minisztériumnál rákérdez, Kelly volt-e a rendkívüli vihart kavart BBC-tudósítás forrása, azt a tárca meg fogja erősíteni. "Ez nem történt meg" - ismerte el Hoon a szombaton megjelent lapinterjúban. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem foglalkozik a távozás gondolatával.

Váratlan végkimenet

A Kelly-ügyet Lord Brian Hutton felsőházi lordbíró vezetésével független bizottság vizsgálta ki. A januárban nyilvánosságra hozott, azóta sokak által teljesen egyoldalúnak ítélt jelentés gyakorlatilag maradéktalanul felmentette a kormányt minden felelősség alól, súlyosan elmarasztalta ugyanakkor a BBC szerkesztési eljárásrendjét, amiért a tudósítás - úgymond anélkül, hogy annak tartalmi helytállóságát a riporter szakmai elöljárói ellenőrizték volna - elhangozhatott.

A teljesen váratlan kimenetelű vizsgálat után - amelynek legvalószínűbb politikai áldozata a korábbi egyöntetű vélekedések szerint Hoon lett volna - nem a védelmi miniszter, hanem a BBC kormányzótanácsának elnöke, valamint intézményi főszerkesztője és vezérigazgatója mondott le.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!