Auguszta
5 °C
22 °C

Videóval védekezik a BBC

2003.07.23. 11:25
A BBC videón is rögzítette David Kelly nyilatkozatait - jelentette be a brit közszolgálati médium. A részleteiben nem tárgyalt felvételeket a BBC átadja a kormánytanácsadó halálának körülményeit vizsgáló bírónak.
Videofelvételekkel tudja tanúsítani a BBC, hogy a múlt héten öngyilkosságot elkövető David Kelly aggályait fejezte ki az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési adatokkal kapcsolatban - írja honlapján a brit közszolgálati médium. A társaság nem kívánta kommentálni a felvételek tartalmát, azonban csatolja azt a kormánytanácsadó halálának körülményeit vizsgáló bírósági eljárás anyagaihoz.

Magyarázat a kitartásra

A BBC hosszú időn át tagadta, hogy a védelmi minisztérium fegyverszakértője lett volna a forrása Andrew Gilligan nagy vihart kavaró, a kormány szavahihetőségét kétségbevonó riportjának forrása. Kelly halála után két nappal végül mégis elismerték ezt.

A felvételek végre magyarázatot adhatnak arra, hogy miért is ragaszkodott a BBC oly kitartóan a Gilligan riportjában elhangzottakhoz - írja a Guardian.

'Rátették a kezüket'

A felvételeket Susan Watts, a Newsnight című, 2002-ben az év hírműsorának választott műsor tudományos szerkesztője készítette. A Newsnight június 2-i és 4-i adásában foglalkozott a témával. Az akkor meg nem nevezett forrás megkérdőjelezte a kormány arra vonatkozó állítását, hogy Irak akár 45 percen belül is kész lehet tömegpusztító fegyverek kilövésére.

"Minden arányérzék nélkül hozták nyilvánosságra ezt az állítást" - hangzott el a műsorban. "Kétségbeesetten várták a nyilvánosságra hozható hírszerzési adatokat. Bár a hírszerzők és a kormány között vita volt az állításról, ha már egyszer rátették a kezüket, nem akartak lemondani róla" - jellemezte a kormány hozzáállását az akkor még névtelen Kelly.

Blair sikerrel terelt

A brit sajtó nagy részét továbbra is az foglalkoztatja leginkább, ki hozhatta nyilvánosságra Kelly nevét. Tony Blair keddi, a felelősséget elhárító nyilatkozata után a legtöbb kommentátor ismét Geoffry Hoon védelmi miniszter felelősségét gyanítja.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.