Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Saját szakállára dolgozhatott a magyar kém

2004.10.11. 21:03
Egy 25 éves magyar fiatal két éve feltörte a svéd Ericsson rendszerét, az idén pedig meg akarta zsarolni őket. A svéd hatóságok a jövő hétfőn állítják bíróság elé. R. Csaba korábban Németországban akart dolgozni, de sikertelenül.
Az MTV Kékfény című műsora szerint "komputerzseni, de kémnek amatőr" az a 25 éves magyar, akit Malmőben a múlt héten vett őrizetbe a svéd titkosszolgálat. A gyanú szerint R. Csaba pont két éve tört be először az Ericsson rendszerébe. A vádak szerint a fiatalember behatolt az Ericsson svéd óriáscég számítógépes hálózatába, és megpróbálta megzsarolni a vállalatot, ám a svéd biztonsági hivatal csapdát állított neki, és elfogta őt.

R. Csaba az idén júniusban lépett kapcsolatba a céggel, amelytől több adatot is ellopott, és felajánlotta nekik az adatokat. A cég azonban jelezte R. szándékát a svéd titkosszolgálatnak, amelynek egyik ügynöke elhívta a magyar fiút Svédországba, majd filmre vette beszélgetésüket, végül őrizetbe vette a fiút, akit október 18-án állítanak bíróság elé. Addig az időpontig sem a svéd szolgálatok, sem a gyanúsított nem akar nyilatkozni.

A magazin szerint R. Csaba két évvel ezelőtt el akart helyezkedni Németországban, de sikertelenül. Azt állította, hogy a Műszaki Egyetemen végzett, de a bűnügyi magazin szerint az intézményben nem tudnak róla semmit. A svéd törvények szerint, amennyiben bűnösnek találják, akár hat évet is kaphat.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!