Miklós
-7 °C
2 °C

Kémként ítélték el az orosz tudóst

2004.11.05. 13:10
Koncepciógyanús perben ítéltek el egy kémkedéssel vádolt tudóst Oroszországban. A titkosszolgálatok nyomására elrendelt újratárgyaláson nem vették figyelembe azt a korábban felmentést hozó tényt, hogy a kínaiaknak átadott technológiai leírás 1992 óta nyilvánosan hozzáférhető. Valentyin Danyilov fizikus a második tudós, aki az orosz titkosszolgálatok sztálinista módszereket idéző taktikájának esett áldozatul.
Bűnösnek találta a kémkedéssel vádolt Valentyin Danyilov orosz fizikust a krasznojarszki területi bíróság. Az orosz űrtechnológia kínai kézre adásával vádolt tudós ügyét újratárgyaló testület pont ellentétes ítéletet hozott, mint a Danyilovot egy éve felmentő szibériai regionális bíróság.

Saját találmányát adta el

A 2003 decemberi ítéletet az orosz titkosszolgálat, az FSZB vereségeként értékelték az elemzők. A titkosszolgálat azonnal meg is támadta a felmentő ítéletet, az orosz legfelsőbb bíróság igazat adott keresetüknek, és elrendelte a per újratárgyalását, írja a BBC.

Danyilov az eredeti és a mostani eljárás során is azzal védekezett, hogy a kínai cégnek átadott technológiai leírás már régóta nyilvános. A tudós saját, a fölöslegessé vált műholdak megsemmisítésének lehetőségeit vizsgáló berendezését adta el Kínának.

Figyelmen kívül hagyták a bizonyítékokat

Danyilov dokumentumokkal bizonyította, hogy a berendezés tervdokumentációja 1992 óta nyilvános. Az első eljárásban még a javára döntő bizonyítékot azonban a legfelsőbb bíróság utasítására nem vették figyelembe. Csakúgy, mint az amerikaiak javára történő kémkedéssel vádolt és tizenöt évi fegyházra ítélt Igor Szutyagin esetében. Az ügyében eljáró bíró ügyelt arra, hogy a vád által fontosnak tartott kérdésre összpontosítsa az esküdtek figyelmét, azaz arra, hogy a kutató átadta-e a kifogásolt információkat, nem pedig arra, hogy ezek államtitkot képeztek-e.

Sztálinista módszerek

Emberjogi szervezetek szerint az FSZB a KGB módszereit alkalmazva félemlíti meg a külfölddel együttműködő orosz tudósokat, írja a BBC. Erre bizonyíték a két koncepciós jellegű eljárás is, melyben államtitoknak nem minősülő, nyilvános dokumentációkat átadó tudósokat ítéltek el kémként.

A 2001 őszén őrizetbe vett Danyilov büntetését várhatóan a jövő héten hirdetik ki.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.