Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Mégis kitoloncolhatják a magyar titkosrendőrt az USA-ból

2003.03.22. 07:31
Visszavonta egy volt magyar titkosrendőr kitoloncolásának felfüggesztését az amerikai legfelsőbb bíróság eljáró bírája pénteken. Anthony Kennedy bírót a George Bush vezette kormány kérte a Kenyeres Zsolt kitoloncolására kedden elrendelt halasztás törlésére.
A 38 éves Kenyeres több mint két éve áll az amerikai bevándorlási szolgálat őrizete alatt egy miami fogházban. Magyarországon 166 rendbeli sikkasztással vádolják, és ezért menedékjog-kérelmét elutasították. Kennedy rámutatott, hogy az alsóbb fokú bíróságok nem értettek egyet abban, hogyan kell kezelni Kenyeres vészhelyzetre hivatkozó fellebbezését.

Kenyeres tart a megtorlástól

Kenyeres azt állította, hogy megtorlástól tart olyan magyar tisztségviselők részéről, akik után valaha titkosrendőrként nyomozott. Mint mondta, főnökét és egyik kollégáját 1995-ben megölték, őt magát és családját pedig halállal fenyegették.

A bevándorlási szolgálat ügyészei szerint Kenyeres azért igyekezett elnyújtani a menedékjogi eljárást, hogy elkerülje a bűnvádi felelősségre vonást Magyarországon. Kenyeres 1997-ben turistaként érkezett Florida államba, és maradt illegálisan az Egyesült Államokban.

A bíró felülvizsgálná a menedékjogi szabályokat

Kennedy mindamellett felhívta bírótársait: a konkrét ügytől függetlenül vizsgálják meg, vajon nem túlságosan szigorúak-e azok a menedékjogi szabályok, amelyek a kitoloncolás (fellebbezésig való) felfüggesztéséhez is meggyőző bizonyítékokat követelnek azoktól a menedékjogkérőktől, akik azt állítják, hogy hazájukban üldöztetésnek vagy büntetésnek vannak kitéve faji, vallási vagy politikai okból.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.