Dömötör
11 °C
14 °C

Már a fiatal marhák is kergülnek

2001.01.16. 12:41
Bajorországban egy 28 hónapos marháról derült ki, hogy BSE-fertőzött. Az érvényes uniós rendelkezés azonban csak 30 hónapnál idősebb marhák esetén teszi kötelezővé a BSE-tesztet, mielőtt az állat bekerülne a táplálkozási láncba.
Bajorországban egy 28 hónapos szarvasmarhán mutatták ki a BSE-fertőzöttséget, holott ilyen fiatal állatok megbetegedését eddig csak Nagy-Britanniában tapasztalták, ott is csak a járvány tetőfokán, amikor nagy mennyiségben került forgalomba fertőzött takarmány. Mint ismert, január 1-jén lépett érvénybe az az uniós rendelkezés, amely szerint egyetlen olyan 30 hónaposnál idősebb szarvasmarha sem kerülhet be a táplálkozási láncba, amelyen előzőleg nem végeztek BSE-tesztet.

McKerge
A Népszabadság értesülései szerint az olaszországi McDonald's éttermekbe arról az olasz vágóhídról szállítottak marhahúst, ahol az első marhakórgyanús esetet felfedezték. A csendőrség elővigyázatossági okokból lezárta a szarvasmarhatelepet. Az osztrák és az olasz orvosok bizakodók. Mint arról korábban beszámoltunk, a hazai McDonald's étteremhálózatban csak magyar szarvasmarhából készült árut forgalmaznak, ezekben pedig eddig nem mutatták ki a kórokozót.
Kedden ezrek tiltakoztak Spanyolországban, a 17-ből 11 spanyol megyében bezárták a piacokat és a vágóhidakat. Az állattenyésztők és a kereskedők kártérítést követelnek a kormánytól azokért a sérelmekért, amelyeket a szivacsos agyvelőgyulladás és következményei okoztak - adta hírül a Reuters. További megmozdulások is várhatók.

Az osztrákok és az olaszok egy teszt eredményre várnak. Hét közepén kiderül, hogy egy, a Tirolból vásárolt szarvasmarha húsában szintén a szivacsos agysorvadás mutatható ki. Az eset érdekessége, hogy ezt az állatot nem etették Németországból vásárolt takarmánnyal, így nem tudni, mitől betegedett meg az osztrák állat.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.