Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

'Le Kim Dzsong Illel!'

2005.01.17. 23:19
Kijutott Észak-Koreából az a film, amely állítólag az első képes bizonyíték arra, hogy belső ellenzéke van az államhatalomnak az elszigetelt diktatúrában. A filmen a vezér, Kim Dzsong Il képe látható, rendszerellenes feliratokkal összefirkálva.

Észak-Koreából külföldre jutott és hétfőn a nyilvánosság elé került egy videofelvétel, amely állítólag az első képes bizonyíték arra, hogy létezik belső ellenállás a kommunista rendszerrel szemben.

#alt#
Kim Dzsong Il, ellenzéki feliratokkal.
www.dailynk.com

A novemberben készült, harmincöt perces felvétel egyik részletében Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egyenruhás képe látszik egy gyárépület falán. A kép össze van firkálva többek közt "Le Kim Dzsong Illel! Keljünk föl, hogy kijussunk a diktatúrából" - feliratokkal. A narráció szerint "Észak-Korea népének új vezetőre van szüksége. Nagy lehetőség van a demokráciára ebben az országban."

Főbenjáró bűn a kép összefirkálása

A vezető képének feliratozása súlyos bűncselekménynek minősül, és akár tárgyalás nélküli kivégzés is lehet belőle, mondta Szöulban Do Hi Jun, a felvételt leközlő dél-koreai emberjogi csoport vezetője, aki szerint nem közemberek, akik a felvételt készítették. A videó több kézen át, Kínán keresztül jutott el Dél-Koreába Hörjong északkeleti határvárosból, ahol a Reuters szerint fiatal észak-koreaiak rögzítették. A diktatúrából elmenekült, Dél-Koreában letelepült észak-koraiak szervezete hozta nyilvánosságra.

A felvétel máshol egy jórészt néptelen, lepusztult várost mutat. Élet jeleit csak egy vasúti kereszteződésnél látni, ahol az emberek gabonát és háztartási cikkeket próbálnak eladni. Egy ember dohányt és a pártlapból, a Nodong Szinmunból vágott papírszeleteket árul.

Do szerint a felvétel készítői jól ismerik a rendszert, tisztában voltak a személyes biztonságuk veszélyeztetésével, "képesek lennének befolyásolni az észak-koreai nyilvánosságot, és készek a merész lépésekre", de nem árulta el, hogy a kommunista párt vagy a hadsereg tagjairól van-e szó.

Kim Dzsong Il 1994-ben örökölte meg a világ egyik legelzártabb kommunista állama fölötti hatalmat, apja, Kim Ir Szen halála után.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!