Hajnalka
-1 °C
15 °C

Kínaiak is együttműködtek bin Ladennel

2001.10.11. 12:53
Kínai szakértők is többször megfordultak az elmúlt években Oszama bin Laden afganisztáni "barlangraktáraiban", hogy tanulmányozzák az ott látható amerikai technológiát - derült ki egyebek között a kedden Milánóban letartóztatott terroristák telefonbeszélgetéseiből.
A Corriere della Sera csütörtöki számában szó szerinti idézeteket közölt a milánói rendőrség által lehallgatott beszélgetések magnófelvételeiből. Ezekből kiderül, hogy az egyik terrorista, a líbiai Ben Heni Laszed még az amerikai merényletek előtt elmondta egyik társának: a "sejk" készül valamire.

Oszama bin Laden kezében amerikai rakéták is vannak

Laszed a Bázis "olasz-német" sejtjének tagja, Olaszországban is számos logisztikai támogatást adott különféle merényletek számára. A jelenleg német börtönben ülő líbiai férfi egyik korábbi beszélgetésében utal az afgán célpontok ellen 1998-ban - a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetségek elleni robbantásos merénylet után - végrehajtott amerikai bombázásokra. Az ott kilőtt rakéták nagy része szerinte még csak fel sem robbant, s ami megmaradt, az ma a terrorista vezér arzenáljának a részét képezi. Oszama bin Laden kezében vannak továbbá azok a rakéták, amelyeket maguk az amerikaiak adtak neki a szovjet invázió idején.

Üzletemberek és szakértők tanulmányozták a Bázis fegyverkészletét

Laszed elmondta a telefonban: bin Laden tanulmányozza ezeket a fegyvereket. "Ha elmész Kandahárba, a barlangokba, olyan fegyvergyűjteményt láthatsz, amilyet még csak elképzelni sem tudsz" - mondta társának a líbiai terrorista, aki tudni vélte, hogy ezeket a barlangraktárakat üzletemberek és szakértők keresték fel a világ minden tájáról, hogy tanulmányozzák az amerikai technológiát.

"Különösen sokan jöttek Kínából" - állítja Laszed a magnófelvételek tanúsága szerint. Bin Laden "sokat dolgozik Kínával, jó kapcsolatai vannak a kínaiakkal, szakértői csoportjában, amely az amerikai fegyvereket tanulmányozza, sok kínai professzor is helyet foglal" - mondja a lehallgatott líbiai.

Hogyan juthatunk el bin Laden kiképzőtáboraiba?

Laszed konkrét útmutatást is ad arra vonatkozóan, miként lehet eljutni Oszama bin Laden kiképző táboraiba: fel kell keresni az iráni nagykövetséget Párizsban vagy Londonban, hogy vízumot kapjon Mekka felé Iránon átutazva. A "mudzsáhid testvérek" - ahogy Laszed nevezi őket - segítenek átkelni Afganisztánba az iráni határon, e célra ugyanis külön szervezetet építettek ki.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.