Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Kínzással vádolnak brit katonákat

2004.05.01. 09:42
Most a brit katonák kerültek a támadások kereszttüzébe, miután a Daily Mirror nyilvánosságra hozott olyan képeket, melyeken brit katonák bántalmaznak iraki foglyokat. A vezérkari főnök vizsgálatot rendelt el, és súlyos büntetéssel fenyeget, tudósít a Reuters.
Hatalmas botrány kavart Nagy-Britanniában a Daily Mirror szombati száma, amelyben brit katonákat mutatnak be, ahogy iraki foglyokat bántalmaznak. A napilap belső oldalain is több hasonló képet közöl, tudósít a Reuters. A napilap első oldalán lévő képen egy brit katona éppen levizeli a csuklyával letakart fejű, vérző iraki foglyot.

Vizsgálat

A történteket azonnal elítélte Tony Blair miniszterelnök és a honvédelmi miniszter, a brit vezérkari főnök pedig azonnal vizsgálatot rendelt el.

A Guardian tudósítása szerint a lopással gyanúsított irakinak eltörték az álkapcsát és kiütötték a fogait az alatt a nyolc óra alatt, míg fogva tartották. A vérző férfit elszállították a katonai táborból anélkül, hogy megvádolták volna bármivel is. A Guardian szerint nem tudni, él-e még.

A vezérkari főnök kijelentette, ha a vizsgálatban bebizonyosodik, hogy a vádak igazak, az nemcsak törvénysértő, de ellentmond a brit hadseregben követett szabályoknak. Sir Michael Jackson szerint a bűnösök nem méltók a hadsereg egyenruhájához.

Kártérítés

Alig néhány nappal a Daily Mirror szombati számában látható képek közlése előtt kerültek nyilvánosságra azok a fotók, amelyeken amerikai katonák láthatók a hírhedt bagdadi Abu Garib börtönben, megalázó helyzetekbe kényszerített, esetenként meztelen, elektrosokkal fenyegetett iraki őrizetesekkel.

Az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete már az amerikai fotók ismertté válása után közölte: nem elszigetelt eset, amit az amerikai katonák az iraki őrizetesekkel műveltek. A pénteki londoni közlemény szerint a szervezethez az elmúlt egy évben rendre érkeztek olyan jelentések, amelyek a szövetségesek által elkövetett kínzásokról és az embertelen bánásmód egyéb megnyilvánulásairól szóltak.

A szervezet szerint a koalíciós erőkkel szemben felmerült minden ilyen vádat független és pártatlan testületnek kell kivizsgálnia, és a vizsgálati eredményt nyilvánosságra kell hozni. Mindemellett kártérítést is kell fizetni az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak, áll az Amnesty International jelentésében.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.