Gerzson
1 °C
10 °C

Két város a kirgiz ellenzék kezén

2005.03.22. 10:18
Átvette a hatalmat Krigizisztán második legnagyobb városában az üzbégek támogatását élvező ellenzék. A hatalom nem tud erősítést küldeni a helyi rendőrségnek, az utcákon az ellenzékiek masíroznak. Akajev elnök felülvizsgáltatná a választási eredményeket.

Dzsalalabad mellett Ost is hatalmába kerítette a februári választási eredmények meghamisítása miatt tiltakozó kirgiz ellenzék. A BBC helyszíni jelentése szerint Kirgizisztán második legnagyobb városának összes kormányhivatalát elfoglalták a tüntetők.

Az ellenzékiek a dzsalalabadihoz hasonlóan az osi repteret is elfoglalták, így a hatalom nem tud erősítést küldeni a helyi rendfenntartóknak. A városban már reggel ezrével gyülekeztek az ellenzék főként üzbég nemzetiségű támogatói. A tömegben mikrofon jár körbe, a tiltakozók egytől egyig Askar Akajev elnök lemondását követelik.

A BBC tudósítása szerint a tiltakozás mérete kritikus határt ért el, Akajev elnök hétfőn elrendelte a választási eredmények felülvizsgálatát. A hatalom ugyan hétfőn ígéretet tett az erőszak elkerülésére, a feszültség mégis konfliktusba torkollhat.

Ennek esélyét növeli a tiltakozások etnikai jellege. Akajev elnök hatalmát a kirgizlakta területeken egyelőre nem kérdőjelezik meg, a tiltakozás az Üzbegisztánnal határos régióra korlátozódik. A többségében üzbéglakta területeken Kirgizisztán függetlenné válása után etnikai háború tört ki, mely száznál is több halálos áldozatot követelt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.