Piroska
-10 °C
1 °C

Elcsalták a kirgizisztáni választást?

2005.02.28. 17:00
A nyugati megfigyelők szerint elcsalták, a Moszkvához hű szovjet utódállamok szerint rendben zajlott a kirgizisztáni választás. Az EBESZ megfigyelői szerint a választókat megfélemlítették, az ellenzéki jelölteket kihúzták a listákról.

Nem felelt meg a demokratikus előírásoknak a kirgizisztáni választás, jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelőcsoportjának vezetője a vasárnapi szavazás után. Kimmo Kiljunen szerint a hatóságok megsértették a sajtó szabadságát, szavazatokat vásároltak, kizárták az ellenzéki jelölteket és nyomást gyakoroltak a választókra.

Szavaz a család

Az EBESZ megfigyelőcsoportjának vezetője szerint egyes esetekben még az egyéni választójog sem érvényesült, a családoknak közösen kellett szavazniuk.

Kiljunen ugyanakkor elismerte, hogy az előző választásokhoz képest történtek előrelépések, igaz, ettől még a szavazás nem nevezhető szabadnak.

Az EBESZ megfigyelői felszólították a kirgiz vezetést, hogy ne tegyen olyan, bujtogató hangvételű nyilatkozatokat, amelyekben a szélsőséges erőkkel való összejátszással vádolja az ellenzéki jelölteket. A választások előtt magas rangú vezetők, köztük Aszkar Akajev államfő is a polgárháború rémével riogatta a lakosságot, ami "negatív hatást gyakorolt a választások előtti légkörre".

Birodalmi végjáték

Az EBESZ-szel szemben a volt szovjet tagköztársaságok Moszkvához lojális részét tömörítő Független Államok Közösségének megfigyelői rendben levőnek találták a szavazást. Véleményük szerint kisebb rendellenességek ugyan történtek, ezek azonban "nem befolyásolták" az "összességében nyílt és legitim" választásokat.

A grúziai és az ukrajnai választásokat követő forradalmak után a Moszkvához hű posztszovjet államok vezetői komolyan aggódni kezdtek, hogy a két említett országban alkalmazott, a civil szervezetek támogatására épülő amerikai modell az ő hatalmukat is elsöpörheti. Kazahsztánban a múlt héten fogadtak el a civil szervezetek politikai szerepvállalását korlátozó törvényt, hasonló intézkedéseket tervez Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.