Hajnalka
-1 °C
15 °C

Plutónium­csempészek­et fogtak Kirgizisztánban

2004.09.28. 10:52
Atombombagyártáshoz használható plutóniumot foglaltak le a kirgiz hatóságok Biskek közelében. A feltehetően Oroszországból kicsempészett hasadóanyagot a kereskedők a nemzetbiztonsági szolgálat titkosügynökeinek adták el.
Nagy mennyiségű plutónium eladására készülő bűnözőket fogtak el a kirgiz hatóságok a főváros, Biskek közelében. A hatvan kis dobozban az országba csempészet radioaktív anyagot még a múlt héten foglalták le, az esetről azonban csak kedden adtak ki jelentést, írja a BBC.

Csempészárú

A kirgiz nemzetbiztonsági szolgálat két kirgiz állampolgárt tartóztatott le. A bűnözők a hatóság magukat vásárlónak kiadó ügynökeinek próbálták eladni a fegyvergyártáshoz is használható nukleáris alapanyagot. Az eladásra felkínált plutónium-239-es izotópot Kirgizisztánban nem használják, a hatóságok szerint a szomszédos exszovjet köztársaságokból, vagy Oroszországból származhat.

Az év elején a hatóságok cézium-137-es izotópot foglaltak le, ami az ország déli részén fekvő, gyengén őrzött katonai bázisokról származott.

Piszkos bombákat gyárthatnak

A volt szovjet köztársaságokban felhalmozott radioaktív anyagok fokozott nemzetközi aggodalmat váltottak ki az utóbbi időben. A szakértők attól tartanak, hogy a szellős határvédelmet kihasználva az atombombagyártáshoz, de legalábbis radioaktív hulladékot szétszóró hagyományos "piszkos bombákhoz" használható anyag terroristák kezébe kerülhet.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.