Ágnes
-13 °C
0 °C

A Benes-dekrétumok sértik Európa eszmeiségét

2002.03.12. 09:28
A magyar, az osztrák és a baden-württembergi miniszterelnök, valamint a bajor államminiszter egyetért abban, hogy a Benes-dekrétumok ügyét európai kontextusban kell rendezni - derült ki a négy vezető politikus hétfői, esztergomi megbeszélését követően. A résztvevők szerint a dekrétumok sértik Európa eszmeiségét, de felmondásuk nem feltétele Csehország és Szlovákia EU-csatlakozásának.
Orbán Viktor miniszterelnök, Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, Erwin Teufel baden-württembergi kormányfő és - az otthoni elfoglaltsága miatt távol maradó Edmund Stoiber miniszterelnök képviseletében jelen lévő - Erwin Huber bajor államminiszter a Kis Dunai Csúcs keretében találkozott, majd tartott sajtóértekezletet.

Kizárni a hátrányos megkülönböztetést

Közös nyilatkozatukban a résztvevők kiemelték: minden EU-tagjelölt országban ki kell zárni az egyes népcsoportokhoz tartozás, illetve az állampolgárság alapján történő hátrányos megkülönböztetést.

- Az Európai Unióban ilyen nem fordulhat elő - hangsúlyozta Orbán Viktor. Wolfgang Schüssel újságírói kérdésre válaszolva közölte: nem tud arról, hogy a hét végi barcelonai EU-csúcson Schröder német kancellárral együtt fel kellene lépnie a Benes-dekrétumok ellen.

Gyanú: ma is van hatásuk a dekrétumoknak

- Barcelonában gazdasági kérdésekről lesz szó. Az azonban biztos, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament is foglalkozik a téma jogi megítélésével. Fennáll a gyanú, hogy hét Benes-dekrétum hatása a mai napig él. Természetesen senki sem kérdőjelezi meg Csehország és Szlovákia szuverenitását - fogalmazott Wolfgang Schüssel.

Az osztrák kancellár reményét fejezte ki, hogy olyan irányt vesznek a dolgok, amilyet a cseh értelmiségiek is szeretnének. Pavel Kohut cseh költőt idézve Schüssel kiemelte: a múlt szégyenteljes dekrétumait, bűnös cselekedeteit érvénytelenné kell nyilvánítani.

Orbán: egész Európa ügye

Orbán Viktor arról beszélt, hogy ez nemcsak magyar, német vagy osztrák kérdés, hanem egész Európának saját ügyeként kell kezelnie. Az EU-csatlakozásról szólva elmondta: egyetértett partnereivel abban, hogy Magyarország 2002 végére lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat.

Az osztrák kancellár kiállt Magyarország mielőbbi EU-csatlakozása mellett, és úgy vélekedett, hogy március végére valószínűleg megszületik az EU közös álláspont-tervezete a bővítés finanszírozásával kapcsolatban.

Erwin Huber arról beszélt, hogy a bajor közvélemény nagy szimpátiával várja Magyarország mielőbbi csatlakozását az EU-hoz.

A Kis Dunai Csúcs következő találkozójára várhatóan az év második felében Bajorországban kerül sor.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!