Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Kevesebb amerikait végeztek ki tavaly

2001.12.12. 14:39
Nyolcvanöt elítéltet végeztek ki 2000-ben az Egyesült Államokban, ez tizenhárommal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálos ítéletek felét továbbra is Texasban hajtják végre.
Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet állítása szerint a 2000-ben Amerikában kivégzettek közt olyanok is voltak, akik a bűncselekmény elkövetésekor nem töltötték be 18. életévüket, vagy nem voltak beszámíthatóak. A kivégzett külföldiek egy részétől pedig megtagadták konzulátusi jogaikat. Az Amnesty - amely ellenzi a halálbüntetést - a nemzetközi szokások "égbekiáltó megsértésével" vádolja az Egyesült Államokat.

A Szövetségi Igazságügyi Statisztikai Hivatal jelentése szerint harmincnyolc amerikai államban van halálbüntetés, ebből tizennégyben volt kivégzés 2000-ben. Szövetségi foglyot azonban nem végeztek ki - állítja a CNN. Egyre nő az ítélet végrehajtása előtt a siralomházban töltött idő hossza. Míg az ítélethirdetés és a kivégzés között átlagosan 10 év és egy hónap telt el az 1977-es elítélteknél, addig 2000-ben már 11 év és öt hónap. A 2000-ben kivégzettek között 49 fehér, 35 fekete és egy indián származású volt. Villamosszékkel öt, méreginjekcióval nyolcvan kivégzést hajtottak végre. A méreginjekció használata ma már 36 államban engedélyezett.

Megbízhatatlan az amerikai igazságszolgáltatás?

John Ashcroft igazságügy-miniszter nemrég az egész rendszer alapos felülvizsgálatát javasolta, miután egy felmérés óriási faji egyenlőtlenségeket mutatott ki a halálbüntetésre ítéltek közt: 21 kivégzésre váróból 17 fekete vagy spanyol-amerikai. A Columbia University tavalyi jelentése rámutat, hogy olyannyira megbízhatatlan az amerikai rendszer, hogy az elsőfokon meghozott halálbüntetések kétharmadát meg kell semmisíteni fellebbezéskor.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.