Miklós
-7 °C
4 °C

Kivégezték az oklahomai robbantót

2001.06.11. 14:05
Az amerikai börtönfelügyelőség 1993-ban dolgozta ki azt az 54 oldalas dokumentumot, mely a "hatékony és emberi" kivégzések leírását tartalmazza. Timothy McVeigh volt az első elítélt, akit az újonnan kidolgozott elvek szerint végeztek ki.

Magyar idő szerint délután két órakor halálos injekcióval kivégezték - Timothy McVeigh-t, akit Oklahoma városában az Alfred P. Murrah szövetségi épület felrobbantása és 168 ember halálának okozása miatt ítéltek el.

McVeigh-t fél órával kivégzésének időpontja előtt cellájából kivitték. Miután megmotozták, khakiszínű nadrágot, fehér pólót és papucsszerű cipőt adtak rá. Az előírások szerint, ha szükség van rá, az elítéltet ebben a fázisban lekötözhetik, és úgy vezethetik át a kivégzőszobába.

A kivégzőszobában

A kivégzőszobában egy T-alakú, kerekes hordágyhoz szíjazták McVeigh-t. Időközben a harminc tanút az erre kijelölt szobába kísérték. Előbb a robbantás áldozatainak családtagjait és túlélőit, azután McVeigh által kijelölt személyeket, utoljára a sajtó képviselőit engedték be a terembe.

A kivégzés előtti percekben a fegyház személyzete elhagyta a szobát, ott az elítélt mellett a fegyház igazgatója, a helyi rendőrbíró és a kivégzők maradtak. A "tanúszoba" függönyeit elhúzták. Harley Lappin igazgató megkérdezte, hogy van-e az elítéltnek valami utolsó kívánsága vagy mondanivalója. Az elítéltnek nem volt sem utolsó kívánsága, sem mondanivalója. Előzőleg úgy tervezte, hogy az Invictus című versből szaval el pár sort,( amely a következőkez is tartalmazza: "I am the master of my fate / I am the captain of my soul"). Ezek után az igazgató egy hivatalos szöveget olvasott fel, melynek befejező szavai: "We are ready" (Készen állunk).

A halálos injekció

A helyi rendőrbíró egy előre megbeszélt jellel jelzett az igazgatónak, aki a kivégzőket arra utasította, hogy adják be a halálos injekciót. Az injekció nátrium-pentothalt tartalmaz, melynek hatására McVeigh elvesztette eszméletét, a pancuronium-bromid és a kálium-klorid hatására pedig leállt a szíve és tüdeje. Az elítélt életfunkcióit egy monitoron figyelték. Az igazgató magyar idő szerint 14 óra 14 perckor bejelentette a halál időpontját, és visszahúzták a tanúszoba függönyeit.

A kivégzés után

A kivégzés után Timothy McVeigh holttestét a helyi halottkémnek adják át. Korábban McVeigh azt kérte, testét boncolás nélkül azonnnal égessék el, ám a bíró a kérdésben dönteni nem tudott, mondván McVeigh halála után a bíró hatásköre megszünik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!