Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Közel-Kelet: kivonulási tervek, tárgyalási ajánlatok

2004.05.31. 17:59
Ahmed Korei palesztin miniszterelnök még nem találkozott izraeli kollégájával Ariel Saronnal, aki hétfőn egy Gázai kivonulási tervről egyeztetett kormányával, miközben az izraeli legfelsőbb bíróság a palesztinok emberi jogainak tiszteletben tartására szólította fel az ország hadseregét.
A palesztinok életének és emberi méltóságának szavatolására szólította fel az izraeli legfelsőbb bíróság hétfői állásfoglalásában a hadsereget.

A bírósági döntés négy emberi jogi szervezet beadványa alapján született, amelyet az izraeli katonák rafahi akciója kapcsán terjesztettek be.

A bírói testület állásfoglalásában hangsúlyozza: a hadsereg elsődlegesen felel az általa ellenőrzött területeken a polgári lakosság életéért. Hangsúlyozza továbbá: amikor a harcok térségébe polgári személyek kerülnek, a hadseregnek minden tőle telhetőt el kell követnie a helyi polgári lakosság emberi méltóságának megőrzése érdekében.

Izrael Rafahban és a város menekülttáborában végrehajtott katonai akcióit éles bírálatok kísérték világszerte. A bírósági végzést lelkesen üdvözölték az emberi jogi szervezetek.

Szakaszokban vonulnának ki

Ariel Saron izraeli miniszterelnök a Gázai övezetből való módosított kivonulási tervet terjesztett elő azoknak a kormánytagoknak és képviselőknek a megnyerésére, akik eredeti tervét elutasították.

Az izraeli kormányfő egy nappal korábban sikertelenül próbálta terve mellé állítani minisztereinek többségét és a jövő vasárnapra halasztotta a végszavazást a Gázai övezet 21 és Ciszjordánia négy zsidó településének felszámolásáról.

Az új terv szerint, amelyet a kormányzó Likud párthoz tartozó képviselőkkel vitatott meg hétfői, zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen, Izrael négy szakaszban hajtaná végre a kivonulást. Változás Saron eredeti elképzeléséhez képest az is, hogy a zsidó telepesek által kiürítendő épületek többségét lerombolnák.

A Gázai övezetben összesen 7500 zsidó telepes él 1,3 milliónyi palesztin lakosság által körbe véve.

Joszéf Tomi Lapid igazságügyi miniszter hétfőn folytatta előző nap megkezdett közvetítését Ariel Saron és a tervét ellenző kormánytagok élén álló Benjamin Netanjahu között. Lapid már vasárnap felvetette, hogy a Gázai övezetet több lépcsőben ürítse ki Izrael és első lépésként három település kiürítéséről tárgyaljanak, de utaljanak a miniszterelnök teljes kivonulási tervére is.

Tárgyalókész palesztinok

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök hétfőn kijelentette: kész találkozni izraeli kollégájával, Ariel Saronnal, amennyiben van remény arra, hogy megbeszéléseik eredményeket hoznak.

Készek vagyunk minden olyan találkozóra, amely alkalmas arra, hogy hozzájáruljon a palesztinok szenvedéseinek megszüntetéséhez - hangsúlyozta Korei Rámalláhban kormánya heti ülését követően.

Mint fogalmazott, lehetséges a kormányfői találkozó megtartása és a palesztin fél nem ellenzi azt. Hozzátette: olyan megbeszélésekre hajlandó, amelyek reménnyel kecsegtetnek.

Ahmed Korei miniszterelnökké történt kinevezése óta még nem találkozott izraeli kollégájával. Mostani felvetésére Izraelben egyelőre nem reagáltak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!