Mária
-7 °C
3 °C

Izrael megszakította a tűzszüneti tárgyalásokat

2001.10.04. 10:29
Miután kedden és szerdán két izraeli és nyolc palesztin vesztette életét az újabb erőszakos cselekményekben, Izrael megszakította a palesztinokkal folytatott tűzszüneti tárgyalásokat. Csütörtökön újabb két izraeli katona és hat palesztin sebesült meg.
Benjamin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy Izrael leállítja a tűzszüneti tárgyalásokat a palesztinokkal, amíg a Palesztin Hatóság nem képes elejét venni a terrorcselekményeknek. Az izraeli rádió szerint két megbeszélést halasztottak el.

A legújabb közel-keleti tűzszünet tehát két hetet sem bírt ki, miután egy arab rajtaütésre válaszul az izraeli hadsereg behatolt a Gáza-övezetbe, és lerombolt egy rendőrségi épületet. A hadsereg katonái csütörtökön Hebron térségében hat palesztint sebesítettek meg, amikor azok egy izraeli állást támadtak, a válaszcsapás során az izraeliek hatot megsebesítettek közülük. Palesztin források szerint négy sebesült állapota súlyos. Előzőleg palesztin fegyveresek két izraeli katonát sebesítettek meg Kelet-Jeruzsálem közelében, majd elmenekültek.

Több mint három hónap óta először támadt izraeli biztonsági állásokat szerdán a Hezbollah az izraeli-libanoni-szíriai hármashatárnál található, vitatott hovatartozású Sebaa-tanyák térségében. A gerillaszervezet rakétákat lőtt ki Dél-Libanonból a területre, amire az izraeliek tüzérségi tűzzel válaszoltak.

Az újabb erőszakos cselekmények után a két fél egymást vádolta az egy hete életbe lépett, ám valójában teljesen soha be nem tartott tűzszüneti megállapodás megsértéséért.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!