Dömötör
11 °C
14 °C

Kudarcba fulladt a klímakonferencia

2000.11.25. 14:46
Kudarcba fulladt az ENSZ klímakonferenciája, miután megegyezés nélkül, a tárgyalások lezárására kiírt határidő előtt távozott Hágából a brit küldöttséget vezető miniszterelnök-helyettes John Prescott.
A klímakonferencia, amely globális felmelegedés miatt 1997-ben Kyotóban rendezett csúcstalálkozó határozatai végrehajtásának kidolgozására rendeztek a dolgok rendes menete szerint valamiféle megegyezéssel zárult volna szombat délután négy órakor. Az európai országok és az Egyesült Államok álláspontjait azonban a hosszas tárgyalások sem hozták közelebb egymáshoz.

Kiskapuk

J. Pronk
Jan Pronk
A két hete tartó vita középpontjában az állt, hogy a fejlett államok környezetszennyező széndioxid-gázplafonjához mennyit "írnak jóvá" abból a mennyiségből, amelyet az erdők és más növényi vegetáció nyel el.

Jan Pronk holland környezetvédelmi miniszter javaslata 60 millió tonnában maximálta volna az Egyesült Államok számára engedélyezett széndioxid-mennyiséget, ezzel azonban a Kiotóban kért csökkentésnek mindössze 10 százalékát hajtanák végre. Az Egyesült Államok a mennyiség kétszeresének "elnyelését" akarta.

Robert Watson, az ENSZ kormányközi klímabizottságának vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott: elfogadhatatlan az erdők felhasználása a globális felmelegedés ellen környezetvédelmi és társadalmi óvintézkedések nélkül.

Nincs kompromisszum

Pénteken mindkét tárgyalócsoport elutasította az utolsó percben született kompromisszumos javaslatot, amely a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásával kapcsolatos. Az Európai Unió küldöttei szerint a terv túl sok kiskaput hagy az üvegházhatást okozó gázokról kötött kiotói megállapodásban foglaltak tekintetében. A kiotói jegyzőkönyv szerint ezen gázok kibocsátását 2012-ig világszerte 5,2 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest.

Prescott visszatér

A tárgyalások péntekről szombatra virradó éjszaka is folytak. ,,Ez a szerződés nem fog létrejönni" - állapította meg végül a konferenciát vezető Jan Pronk.

A brit küldöttséget vezető John Prescot miniszterelnök-helyettes ekkor hagyta ott a konferenciát. ,,Rettenetesen csalódott vagyok, hogy ne sikerült. Nincs szerződés. A világnak szüksége van a kyotói szerződésre, és tovább kell mennünk, hogy létrejöjjön a megegyezés." - mondta - ,,Tovább próbálkozom. A tárgyalásoknak vége. Nagyon közel voltunk hozzá, de nem tudtunk megegyezni."

A megfigyelők szerint a tárgyalások során az amerikai fél engedett a legtöbbet, azonban több uniós tagország nem volt hajlandó elfogadni a brit javaslatot - ezt például mind a négy skandináv állam elvetette.

A BBC értesülései szerint a tárgyalások 2001 májusában, Bonnban folytatódnak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.