Ambrus
-7 °C
3 °C

Zöld út a brit embrió-klónozásnak

2000.08.16. 12:05
Egy brit szakértői csoport szerdai ajánlása szerint az angol tudósok a jövőben gyógyászati céllal embriókat klónozhatnak. A miniszterek szerdán megszavazták a szakértői csoport ajánlása nyomán a klónozás engedélyezését. Tony Blair miniszterelnök kormányának tagjait egy nappal korábban arra kérte: személyes lelkiismeretük szerint szavazzanak. A szerdai határozat hatalmas távlatokat nyit meg a gyógyítás számára, másrészt ismét felkorbácsolhatja az etikai vitát. A szerdai döntés után jelenik meg nyomtatásban az a régóta várt, szakcsoport által készített tanulmány, mely a gyógyászati klónozás érdemeiről szól.

Egy brit szakértői csoport szerdai ajánlása szerint az angol tudósok a jövőben gyógyászati céllal embriókat klónozhatnak. A miniszterek szerdán megszavazták a szakértői csoport ajánlása nyomán a klónozás engedélyezését.

Tony Blair miniszterelnök kormányának tagjait arra kérte: személyes lelkiismeretük szerint szavazzanak

A kérdés lényege, hogy a szervátültetésre váró páciens egészséges sejtjeit klónozzák, vagyis a petesejt magja helyébe a testi sejt magját ültetik, és elindítják az embrió fejlődését. A két hétnél fiatalabb embrióból pedig elkülöníthetők az egyes szervek fejlődéséért felelős sejtek. Így ha egy új szívre van szükség, génsebészeti úton meghatározható és kiválasztható az a sejtcsoport, mely a szív fejlődéséért felelős, és mesterségesen természetes szívet ,,növelünk". A sejtcsoport leválasztása után a ,,fölösleges" embriót egyszerűen a szemétbe dobják.

A technika erőssége, hogy az új szerv 100 százalékosan ,,kompatibilis" a befogadó testtel, miután annak sejtjéből készült, így a természetes kilökődés veszélye nem áll fenn. Ugyanakkor olyan átültetésekre - például agyszövet - is lehetőség nyílhat, amelyekkel esetleg eddig gyógyíthatatlan betegségek, köztük a Parkinson-kór is gyógyíthatók. A szövet- és szervátültetések, pótlások tervszerűen programozhatók lennének, nem kellene ,,időben elhalálozó" vagy önkéntes donorrá várni.

Egérszerveket klónoztak ausztrál tudósok
A gyógyászati célú klónozás technikáját ausztráliai tudósok mutatták be először, hétfőn. A szigetországban is tilos az embrió klónozása, a tudósok egérszervek ,,gyártásával" bizonyították, hogy működőképes technológiát dolgoztak ki.
Az angol tudósok attól félnek: ha a tiltás túl sokáig marad érvényben, akkor lemaradnak a géntechnológiai versenyben, a tehetségesebbek pedig a sokkal engedékenyebb Amerikába emigrálnak.

Egyes vallási és ,,embriópárti" csoportok szerint azonban ez a módszer soha nem lesz elfogadható. A magzatelhajtás ellen küzdő Life csoport szóvivője így nyilatkozott a hétvégén: - Úgy véljük, hogy embereket akarnak szaporítani ezen a módon, vagyis az embriót végigvezetik az emberré válás útján, mert így a legbiztosabb, hogy kifejlődnek a megfelelő szervei, és amikor már emberi lény, akkor megölik a szívéért vagy más, átültetésre szánt szervéért.

Kormányilletékesek korábban úgy nyilatkoztak, hogy ez a félelem teljesen alaptalan, mert a kísérletek ellenőrzötten, a hivatalosan megszabott körülmények között zajlanak majd, és ha a kormány ,,visszaélést" tapasztal, visszavonhatja az engedélyt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!