Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kódolt üzenetek az al-Kaida nyilatkozataiban?

2001.10.10. 21:17
A CNN nem közvetíti a továbbiakban élőben az al-Kaida terrorszervezet vezetőinek üzeneteit, ugyanis a Fehér Ház arról tájékoztatta az amerikai csatornák vezetőit, hogy ezek a beszédek kódolt üzeneteket tartalmazhatnak. Ari Fleischer szóvivő leszögezte: konkrét támpontjuk nincs, de a gyanú él, hogy bin Laden így aktivizálhatja távolban lévő embereit.
Condoleezza Rice, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadónője megosztotta a nagy amerikai tévéhálózatok vezetőivel a terroristaellenes harc illetékeseinek azon aggodalmát, hogy az al-Kaida terrorszervezet előre felvett tévéüzenetei esetleg kódolt utasításokat is tartalmazhatnak újabb terrorcselekmények elkövetésére. Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerdán elmondta, a tanácsadó a fentiek fényében a tévéhálózatokra bízta annak eldöntését, miként kezelik ezeket az üzeneteket.

Az apró részletek dönthetnek

A CNN hírtelevízió közölte: a maga részéről úgy döntött, hogy ezentúl nem fogja egyenes adásban, a maguk teljességében sugározni ezeket az üzeneteket.

Eddig két ilyen üzenet került a nyilvánosság elé, mindkettő az al-Dzsazíra közel-keleti hírtelevízió révén, és több tévétársaság átvette a szóban forgó anyagokat. Az afganisztáni célpontok elleni légicsapások vasárnapi kezdete után egy előre elkészített videofelvételen Oszama bin Laden volt látható legközelebbi segítői körében, és ő maga beszélt. Kedden az al-Kaida hálózat szóvivője mondott beszédet egy másik videofelvételen.

Az amerikai illetékeseknek semmi olyan konkrét támpontjuk nincs, ami arra utalna, hogy ezek az üzenetek az egyszerű uszításnál többet jelentenének. A gyanú azonban megfogalmazódott, hogy bizonyos kifejezések használata - illetve a videofelvétel bármilyen apró részlete, akár az Oszama bin Laden által viselt karóra - titkos üzenetet jelenthet a terrorszervezetek nagy távolságban tartózkodó beépített embereinek, "alvó ügynökeinek", hogy "elérkezett a cselekvés ideje".

Az interneten is elérhetők ez üzenetek

Az amerikai elektronikus média egyelőre meglehetősen tanácstalanul áll ebben az új helyzetben. Többen felhívják a figyelmet arra, hogy a szóban forgó üzenetek az interneten át is elérhetők, letölthetők és korlátlan számban ismételten lejátszhatók, megtekinthetők.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.