Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hort Köhler Németország új elnöke

2004.05.23. 15:24
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank volt vezetője, akit az ellenzék jelölt, eddig nem volt köszereplő, megválasztása napján csak a németek 63 százaléka ismerte a nevét.
A német szövetségi köztársaság új - kilencedik - elnöke - otthon mostanáig nem volt közszereplő. Márciusi jelölésekor a németek 38 százaléka tudott mit kezdeni Horst Köhler nevével, az ismertség elnökké választásának napján 63 százalékos volt.

Annál jobban cseng a név politikai-pénzügyi körökben. A 61 éves Köhler a Nemzetközi Valutaalap igazgatói posztját cserélte fel a német államfőire, előtte a londoni "közép- és kelet-európai bankot", azaz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot vezette.

A német serpa

Horst Köhler,
az új elnöke
A kilencvenes évek elején államtitkár volt a pénzügyminisztériumban, a gazdaságilag legfejlettebb országok csúcsértekezleteinek előkészítője német részről. Ekkor kapta a serpa nevet: a serpák segítik a Himalája ormának meghódítására készülőket.

Köhler karrierje amerikai típusú álomkarrier. Nagyon alacsonyról tört fel igen magasra. Otthonukból távozni kényszerülő besszarábiai német szülők gyermekeként látta meg a napvilágot a mai Lengyelország területén fekvő Skierbieszowban. A család a szovjet hadsereg elől menekülve először Lipcse környékére, majd Baden-Württembergbe vetődött. Köhler Tübingenben tanult közgazdaságtant, s diákkorában mellékállásokat vállalt építkezéseken és a postánál.

Köhler 1981 óta tagja a Német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU), felesége, Eva inkább a szociáldemokratákhoz húz. A házaspárnak egy fia és egy lánya van. Lánya megvakulása miatt Köhler megvált a pénzügyminisztériumtól, s lett a német takarékpénztárak szövetségének elnöke: egy állás, amely inkább lehetővé tette a gyakoribb családi együttlétet.

Konszenzussal jelölték

Köhler a német kereszténypártok és a liberálisok konszenzusos jelöltje volt ugyan, de nem azonnali választás. A kereszténypártok, főleg a bajor CSU, inkább Wolfgang Scha:ublét, egykori belügyminisztert, korábbi CDU-elnököt szerették volna elnöknek, de törekvésük megbukott a liberálisok (FDP) ellenállásán. A Guido Westerwelle vezette FDP nem adta volna szívesen szavazatát egy olyan jelöltre, akire fröccsent némi sár a CDU adománybotrányaiból.

Jelölésének hírére Köhler lemondott a Valutaalap igazgatói posztjáról, Washingtonból hazaköltözött Németországba, s nagy kedvvel igyekezett népszerűsíteni magát. Nem tekintette hátránynak, hogy Németországban viszonylag ismeretlen, mondván: az új arc inkább felkelti az emberek kíváncsiságát.

A vallási hovatartozását tekintve protestáns Köhler az előjelekből ítélve aktívan igyekszik majd beavatkozni a társadalmi folyamatokba, bár posztja inkább csak az intő szót engedi meg. Meggyőződése, hogy Németországot meg kell reformálni, Németországnak úgymond fel kell ébrednie, hogy versenyképes maradjon. Ez a filozófia rokon a most kormányzó szociáldemokraták alapvető irányzatának felfogásával.

Egy-két megnyilatkozásából ítélve Köhler öntörvényű elnöknek ígérkezik. Feltűnést keltett, hogy már letette voksát Angela Merkel, mint a kereszténypártok kancellárjelöltje mellett, holott ezt a témát a CDU-CSU-ban félig-meddig tabuként kezelik. Feltűnést keltett az is, hogy bírálta az Egyesült Államok iraki politikáját, amit kereszténypárti politikus nem tenne meg. Amerikát arrogánsnak nevezte, "az amerikaiaknak a fejükbe szállt a hatalom".

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.