Mária
-6 °C
2 °C

Miniszterelnöki vizit a hősök és bűnösök emlékművénél

2001.08.13. 14:09
A japán miniszterelnök hétfőn meglátogatott egy háborús hősöknek és bűnösöknek egyaránt tisztelgő tokiói emlékművet. A látogatás elleni tiltakozásul húsz koreai férfi levágta kisujjának begyét.

Junichiro Koizumi japán miniszterelnököt üdvrivalgó tömeg fogadta hétfőn a második világháború bűnöseinek és hőseinek egyaránt emléket állító Yasukuni emlékműnél, Tokióban. A tömeg "banzaj" kiáltásokkal és a felkelő napot ábrázoló zászlókkal köszöntötte a miniszterelnököt.

Háborús bűnösök előtt tisztelgett

A miniszterelnök Japán kapitulációjának évfordulóján, augusztus 15-én szerdán tervezte meglátogatni az emlékművet, de az erős nemzetközi tiltakozás miatt korábbi időpontra tűzte azt. A halasztásért Koizumi szavazóitól bocsánatot kért. A miniszterelnöki gesztus ellenére kabinetjének 17 minisztere az évfordulón teszi tiszteletét az emlékműnél.

A tokiói emlékmű, Yasukuni, egy shinto szentély. Az a második világháborúban elesett két és fél millió japán katonának állít emléket, de olyan elítélt háborús bűnösök előtt is tiszteleg, mint az akkori miniszterelnök, Hideki Tojo. Japán szomszédjai, Korea és Kína a japán agresszió szimbólumaként értelmezik az emlékhelyet, és minden államférfi látogatása érzékenyen érinti őket.

Húsz koreai férfi tiltakozásul levágta ujjbegyét

A kínai külügyminiszter "erős megütközéssel" vette tudomásul a látogatást, bár éppen a reakciókat enyhítendő hozták korábbra. A közlemény szerint a látogatás kárt tett a kínai-japán kapcsolatokban és megsértette a kínai nép és más ázsiai áldozat érzelmeit. Egy koreai tüntetésen azonban a szavakon túl mentek: húsz koreai férfi egy közparkban - tiltakozásul a látogatás ellen - levágták kisujjuk begyét.

A nép támogatja miniszterelnökét

Az NTV televíziós csatorna hétvégén ismertetett felmérése szerint a japánok közel 50 százaléka támogatta a miniszterelnök már korábban is bejelentett tervét, hogy a miniszterelnök a kapituláció évfordulóján látogassa meg az emlékhelyet, kevesebb mint 40 százalékuk ellenezte a látogatást. Yasuhiro Nakasone miniszterelnök 1985-os látogatása óta Koizumi az első miniszterelnök, aki jelenlétével megtiszteli az emlékművet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.